DELA

10 saker som Åland behöver

Jag gillar listor. I tidningen är det jättebra när Nyan Har Hela Listan! När man inte vet vad man ska skriva ett helt kåseri om är listor som spretar åt olika håll perfekta, för då slipper man hålla tankarna samman på det där jobbiga sättet som blir allt svårare ju mer man närmar sig semestertider. Ni vet, när det är mindre än två veckor kvar och man börjar tänka dåligt, när det blir svårt med koncentrationen och man konstant är på väg någonstans utan att riktigt komma ihåg varför.
Lista på 10 saker jag vill se på Åland:

1. En indisk restaurang. Gärna med billig take away. Chicken Tikka Masala, naanbröd och ris i behändiga laminerade pappersbyttor. Aloo ghobi. Kryddstarkt och gott för alla oss som vill slippa pizza som enda snabbmatsalternativ.

2. En IKEA-butik. Inte så mycket för möblerna, som ofta kan vara plågsamt dåliga, men för alla trevliga små prylar man kan ruinera sig på. Billiga glas och skålar och vackra servetter.

3. Sushi. God sushi alla dagar.

4. En sommarkurs för matintresserade barn under 10 år. Jag har läst om sånt i Sverige, men här finns det ju inget. Och jag har en intresserad kandidat hemma.

5. Flera människor som vill sticka ut, sig själv, hakan, vad som helst. Människor som tycker att det är ok att andra människor ser dem, och som inte tycker att allt är förstört om inte alla är överens.

6. Ett enda ställe där espresson inte är bara en aning, en doft av vad riktigt bra espresso kan vara. Het, stark, liten. Det kan väl inte vara så svårt.

7. Nån som säljer lyxig mjölkchoklad, inte bara den där äckliga mörka som får tungan att krulla ihop sig i kanterna. Erkänn bara, ni som smackar uppskattande åt något 86-procentigt att ni uppskattar det lika litet som jag förstår mig på årgångsviner.

8. En skobutik som skulle sälja snygga skor som inte är tantiga och inte barnsliga. Det finns inte!

9. Ett bra, billigt brunch-ställe som inte bara har öppet ibland när man inte har tid. Med obligatoriskt och gratis bubbelvin.

10. Och, naturligtvis, fred på jorden. Det måste varje lista sluta med i dessa tider.

Förlåt mig för den tunga övervikten åt mathållet. Det är ju mest det jag tänker på nuförtiden. Mat, jobb och trädgårdsarbete. Det sistnämnda tänker jag på, men jag gör det inte.