DELA

Sopa curlingstenen i en annan riktning

Nu ska den planerade curlinghallen byggas i Eckerö, i anslutning till Eckeröhallen.
Det är ingen bra idé.
Nej, nej, och åter nej.
Nog är det väl märkligt att ytterligare en samhällsfinansierad idrottsanläggning, denna gång den planerade curlinghallen, sprätter omkring på Åland som en flipperkula, för att sedan landa i sista anhalten innan avgrunden, i Eckerö.

Inget ont om Eckerö kommun. Det är en fin och förnämlig plats på alla sätt, det är vackert och det bor trevliga människor där. Problemet är att de är alldeles för få.
Det har tidigare framgått med all önskvärd tydlighet till exempel med Eckeröhallen och med simhallen i Godby att det är ytterligt svårt att få lönsamhet i en idrottsanläggning långt utanför Mariehamn. Avståndet spelar roll.

Låt oss lista orsakerna till att curlinghallen borde byggas i Mariehamn:
1. De flesta ålänningarna bor i Mariehamn med omnejd. Vill man ha bästa möjliga utdelning av lokalbefolkning så är det där de finns.
2. Det finns mest och bäst service i Mariehamn i form av hotell, restauranger, nöjesinrättningar, bad och annat som gästande curlinggrupper kan vara intresserade av.
3. De bästa kommunikationerna till omvärlden är inte till Eckerö utan till Mariehamn. Fler avgångar öster- och västerut samt flygtrafik.
4. Curlingentusiasterna, all heder åt dem, gjorde samma prioritering. De har stångat pannorna blodiga mot politiskt ointresse och förlöjligande i Mariehamn och Jomala.
5. Eckeröhallen, som också byggdes med samma argument att man skulle sälja anläggningen på svenska sidan, går med förlust och har gjort det hela tiden. Och fotbollen är ändå en mycket större sport än curlingen.

Detta sorgliga sakernas tillstånd är ett gigantiskt misslyckande för både Mariehamn och Jomala. Särskilt för staden då, som än en gång får se en framtidssatsning (om än i liten skala) gå sin näsa förbi för att man inte kan komma överens om en simpel placering.
En curlinghall i Mariehamn eller Jomala kunde ha en sportslig chans att få det att gå jämnt upp. Det har inte, tyvärr, tyvärr, en curlinghall i Eckerö, hur gärna man än skulle önska det.

En curlinghall är inget samhället måste ha. Den drivs av entusiaster, för entusiaster, men har ändå övertygat landskapsregeringen och näringsminister Karlström (Ob) om att det är värt att satsa över 100.000 skattepengar på projektet. Det måste alltså finnas någon form av realism i kalkylerna.
Regionalpolitisk hänsyn ska man ta när samhället tror på ett projekt trots regionala nackdelar, eller för att man vill satsa på en region. Då går man in ordentligt och med övertygelse.

Den politiska hanteringen i landskap och kommun av curlingsatsningen har präglats av dryghet och/eller likgiltighet, och det är inte ett bra sätt att förvalta skattemedel.
Tänk om, någon. Hitta en placering i eller nära det som är Ålands centrum, eller lägg ner projektet.

Dessutom förtjänar Eckerö bättre än att bli något slags elefantkyrkogård för sportanläggningar som inte fick plats i staden.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax