DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sommartid eller vintertid – det lär ta tid

Vintertid året om ser ut att bli vår framtid och möjligheten till en gemensam klocktid med Sverige lever fortfarande.
Men det lär ta tid.

Det är ungefär två och en halv månad tills vi vrider klockorna en timme bakåt tillbaka till normaltid, ofta kallad vintertid. Om EU:s planer går i lås är tidsomställningarna snart ett minne blott.

De flesta tycker nog att det kommer att bli skönt att slippa vrida klockorna, tidsomställningarna togs i bruk som en metod för att spara energi, men ses i dagens samhälle främst som ett onödigt gissel.

Frågan om tidsomställning kan för många tyckas vara bagatellartad, särskilt då de inte finns några enorma vinster, varken hälsomässiga eller ekonomiska. Men i Finland har den varit het.

Det var efter ett medborgarinitiativ med 70 000 namnteckningar som Finland började driva frågan om slopad tidsomställning i EU. När kommissionen väl gav sitt gillande meddelade den dåvarande kommunikationsministern Anne Berner att regeringen vill höra medborgarna via en nättjänst. Dagen efter kraschade webbsidan på grund av trycket.

Det ska dock sägas att finländarna inte är ensamma om att ogilla klockvridandet. I en EU-enkät var hela 84 procent av de 4,6 miljoner svarandena negativa till tidsomställningen.

I mars i år beslöt sedan Europaparlamentet att EU ska sluta med omställningen från och med 2021. Förhoppningen är att varje EU-land senast i april nästa år ska ha bestämt vilken tidszon de vill befinna sig i.

Finlands regering gick i början av året ut med att de ansåg permanent vintertid vara bäst för landet. Detta efter en beredning där medborgare, näringslivet och andra intressegrupper hade hörts. Det slutgiltiga beslutet ska fattas av riksdagen.

Ålänningarna tycks däremot hellre ha sommartid, enligt Åland Gallup (8.11.2018). Av de 549 tillfrågade ville 31 procent ha sommartiden året runt, medan 25 procent hellre ställer om till konsekvent normaltid. 26 procent ville att Åland skulle få samma tid som Sverige och 12 procent behålla samma tid som Finland.

Med konstant sommartid behåller vi våra ljusa sommarnätter vilket anses gynna trafiksäkerheten, men många forskare argumenterar för normaltid då det bedöms vara bättre för hälsan. Detta eftersom mindre ljus på morgonen och mer senare på dagen stör sömnrytmen.

Sverige har ännu inte fattat något beslut i frågan, men enligt Sveriges infrastrukturminister Thomas Eneroth lutar det sannolikt åt permanent sommartid, och enligt opinionsundersökningar är det också vad majoriteten av svenskarna tycks föredra.

Permanent sommartid i Sverige och permanent vintertid i Finland och på Åland skulle innebära en gemensam klocktid. Men än är det för tidigt att glädjas. För Sverige är det fortsättningsvis viktigt att behålla samma tid som Danmark med tanke på Öresundsregionen, och i Danmark föredrar de vintertid.

Att Åland tillåts fatta beslutet om kommande tidszon på egen hand är inte troligt, och olika tidszoner mellan riket och landskapet skulle heller inte vara önskvärt. Vi kan helt enkelt inte göra annat än att hoppas på att Sverige går inför sommartid.

Hur som helst tycks det dröja innan EU-länderna lyckas fatta sina beslut. Det tror i alla fall Eneroth:

– Min gissning är att det kommer att ta lite mer tid innan vi har en förändring på gång, sa han i en intervju med TT i början av juni i år.

Tick-tack.