DELA

Sommarljusets högtid – en väg bort från vårens mörker

I morgon firar vi den ljusaste av dagar på året med god mat i glada vänners lag. Det kan behövas, i en värld som det senaste halvåret blivit väldigt mycket mörkare.
När stängerna reser sig mot skyn, sillen slukas och små grodor dansar i ring ska vi glädjas över gemenskap, sommar och värme. Vi behöver det. Vi behöver det efter en lång och tråkig vinter, efter ett långt jobbår.
Men vi behöver det också då nyheterna de senaste månaderna knappast varit sådana som lättat sinnena, åtminstone inte för de av oss som håller demokrati, jämlikhet och frihet som ledstjärnor i våra liv.

Ryssland har våldfört sig på sin granne Ukraina på ett sätt som strider mot internationella regler och lagar. Man har uppmuntrat och/eller deltagit i uppror mot Ukrainas regering och man har annekterat Krim. Det har i sin tur lett till att fascister tagit sig till maktens korridorer i Ukraina, där folket är slagna i skräck för vad den stora grannen kan tänkas göra om Ukraina inte underkastar sig Putins nya stormaktsplaner.
Rysslands agerande har också gjort att de upptinande relationerna till USA frusit till kalla krigs-temperaturer. Under några dagar var läget så spänt att det talades om att ett tredje världskrig kunde stå för dörren. Nu tycks Ryssland backat något, men har samtidigt stängt gaskranarna till Ukraina.
Allt för att demonstrera styrka. Det är en farlig väg Putin och hans ledarskikt valt att slå in på, och det har definitivt gjort världen mer osäker än den var före Ukrainakrisen.

I Syrien och Irak har Islamistiska staten Irak och Syrien, ISIS, både lagt territorium under sig i det av inbördeskrig sönderslitna Syrien och avancerar nu mot både oljefält i Irak och mot huvudstaden Bagdad. Grupperingen, som tycks bestå av Saddam Hussein-trogna soldater som hittills levt i skymundan efter diktatorns död, har som mål att inrätta en shiamuslimsk stat byggd på Sharialagar.
Också det är en skrämmande utveckling. Här har grannlandet Iran och USA plötsligt börjat tala om samarbete för att stoppa ISIS framfart. Men ett eskalerande våldsanvändande är också det en risk. Vi kan bara hoppas att ländernas ledare använder sina respektive arsenaler på ett förnuftigt sätt.

Båda dessa konflikter är exempel på det tänkande som växer fram på allt fler håll i världen, isolationism och nationalism. Efter andra världskrigets fasor och ideologier byggdes det som i dag heter EU upp av länder som inte ville ha mer krig. Genom att öppna gränser mellan länder, och genom att göra länderna så ekonomiskt beroende av handel dem emellan, har EU-området varit befriat från krig längre än någonsin tidigare i historien.
Den tanken, om folkens ömsesidiga respekt för varandra, har fått sig en törn i och med EU-valresultatet.
I stället har 30- och 40-talets mörka ideologier vunnit mark i allt för många länder, i unionens alla hörn. Vårt gemensamma område i världen har blivit mörkare för att allt fler talat om mitt och ditt, i stället för vårt. För att allt fler börjat peka finger på andra och förklara att du är inte välkommen till mig.

När vi dansar som små grodor och sedan sätter oss och äter vår sill på den ljusaste dagen på året, då ska vi glädjas åt det ljus som finns.
Men också bestämma oss för att kämpa emot mörkret som svept in över oss under våren. Det är inte en bra utveckling för världen. Det är inte en utveckling som kommer leda till något gott.
Glad midsommar!

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax