DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sommarfyllan inte längre särskilt cool

Försäljningen av alkoholfria drycker ökar och allt fler unga är helnyktra. Sommarfyllan tappar status.
I midsommartider når alkoholkonsumtionen en av sina sommartoppar. En säsong som annars också karaktäriseras av rosé i parken, lådvin på stugan och afterwork med jobbet.

Men sanningen är att trenden går mot mindre procent i glasen och mer alternativa drycker på uteserveringar och somriga kalas.

Hufvudstadsbladet rapporterar att literförsäljningen av alkoholfria drycker hos Alko i maj var nästan 20 procent högre än samma period i fjol. Samtidigt visar siffror på att alkoholkonsumtionen stadigt sjunkit från år 2013. Då låg finländarnas årliga intag på 9,7 liter, 2018 var siffran en hel liter mindre.

Samtidigt ökar antalet unga som väljer att inte dricka eller till och med kallar sig helnyktra.

I takt med en ökande medvetenhet på många andra plan i samhället, både vad gäller hälsa och miljö, så verkar även alkoholens närvaro sättas under lupp. Och alkoholen är ofrånkomligt relaterad till båda dessa, något som är viktigt att komma ihåg.

Alkohol påverkar nästan alla organ i din kropp och du kan drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar även om du dricker måttligt. Många alkoholhaltiga drycker innehåller även stora mängder socker och kalorier. De flesta roséviner innehåller 1–6 gram socker per liter. Ett sött mousserande vin har ofta runt 80–90 gram socker per liter. En öl innehåller ungefär lika många kalorier som ett wienerbröd.

På miljöfronten bidrar alkoholproduktionen till både utsläpp och bekämpningsmedel. Produktionen av ett ton vindruvor kräver cirka 50–100 kg jordbrukskemikalier, 130 liter bränsle och 550 000 liter vatten. Av ett ton druvor framställs ungefär 700 liter vin. Till det läggs miljöbördan av transport. Här kan man dock konstatera att det ekologiska sortimentet haft ett rejält uppsving de senaste åren och man till och med kan hitta klimatkompenserade viner i affärerna. Men de ska också transporteras och kanske ska måttlighetens dygd gälla även i denna kategori.

I takt med att unga idag vill identifiera sig som hälsosamma och miljömedvetna är det kanske inte konstigt att se att alkoholtrenden sakta avtar till förmån för procentfria alternativ och avhållsamhet.

En begynnande trend som man kan skönja är också att fylledrickande helt enkelt verkar ha blivit ocoolt. Kanske har det att göra med att drickande företas i sociala sammanhang, medan många unga idag socialiserar mest över nätet, där grupptrycket och alkoholhetsen helt enkelt inte är fysiskt närvarande. Kanske har det att göra med att unga vuxna idag gärna upplever sig som sofistikerade findrickare istället för fulla fuldrickare?

Vad som än må vara orsaken så kan man i alla fall konstatera att likhetstecknet mellan midsommar och fylla sakta suddas ut. Och kanske nubben kan ersättas med en alkoholfri sommardryck.