DELA

Sökes: Ny tuffing till polismästare

Han kom som en stormvind, Teijo Ristola, och svepte som polismästare bort en försvarlig del gammalt bråte som stod i vägen för effektivitet och god kommunikation. Över en dag försvann det burkiga bemötandet som journalister och andra som kontaktade polisen brukade bestås med.
Polisens pressmeddelanden blev en ren fröjd att läsa, ibland på gränsen till det kåserande. Internt inom polisen på Åland har Teijo Ristola, precis som ute i samhället, varit både omtyckt och respekterad och illa omtyckt för både åsikter och snabba grepp. Han har inte varit okontroversiell.

Kort sagt, Ristola har varit en tydlig, utåtriktad och krävande polismästare, en som stått och studsat i väntan på resultat, som behövt motstånd ibland, men som inte väjt för de tuffa debatterna. Det känns inte som om han redan efter två år bränt sitt bästa krut på posten.
Borde alltså landskapsregeringen rusa till och bjuda högre lön för att få karln att stanna?

Nja. När Ristola tillträdde sin post höjdes lönen med två löneklasser. Kravet i senare förhandlingar har varit ett påslag på ytterligare två löneklasser för att motsvara löner på rikssidans betydligt större polisdistrikt.
Dessutom skulle polismästaren då vara den högst avlönade tjänstemannen i landskapet, och det skulle ju inte gå för sig. Det skulle i sin tur skulle ge upphov till en hel rumba av löneförhöjningar för att hålla tjänstemannahierarkin intakt, och därmed avsevärt höja lönekostnaderna för landskapet.

Dessutom får man anta, trots Teijo Ristolas emfas på lönefrågan, att det inte är huvudorsaken till att han söker sig bort från Åland. Med en familj bosatt i Åbo och frekvent pendling på programmet, är det självklart att ett jobb där har stor dragningskraft oberoende av lönen. En chefsperson som sagt att han är på väg bort och är mer intresserad av pengarna än jobbet på Åland, har redan förändrat bilden av sig själv som en chef som ger jobbet 100 % av sin uppmärksamhet.
Det blir alltså ett tack och ett hej.

När Ristolas efterträdare rekryteras bör man komma ihåg en sak. Det är en chef man söker. En tydlig person, som kan leda, få folk med sig och kommunicera. En person med energi. Han eller hon behöver inte vara insatt i alla polisarbetets hemligheter, men nog vilja förändra och utveckla.
Sök en förändrare, inte en förvaltare. Vilket för övrigt gäller för alla chefsposter som tillsätts.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax