DELA

Sökes: billig, lätt produkt att sälja i stora volymer

Posten Åland är väl rustad för framtiden, men utmaningen blir att klara av att använda resurserna.
Bara fragment kvar.
Så beskriver Posten Ålands vd Henrik Lundberg vinsterna av den omfattande pack- och distributionsverksamheten för nästa år. I och med den lagändring som sänkte gränsen för varor för vilka man inte uppbär moms till 5 euro, försvann en stor del av vinstmarginalerna. Nu hankar man sig fram där det tidigare gick att tälja guld.
Hårdare konkurrens, både lokalt och internationellt, en lagstiftning som ännu kan ändra, ett tufft ekonomiskt läge i alla branscher drabbar Posten precis när man rustat upp för guldår genom stora investeringar.
Var det alltså fel tänkt att satsa så stort? Det fanns ju ändå många som varnade för att precis det som hände med momsgränsen skulle hända.

Det är rimligt att säga ja. Man borde ha varit försiktigare med expansionen, för nu har man en stor investering att ta igen innan det man gör börjar ge vinst igen. Hur hårt man än på Posten jobbar för att hitta nya vägar är det inte alls sagt att det lyckas, och då står man där med sin tvättade hals och ingen som vill leka.
Å andra sidan, om man lyckas hitta nya vägar att inte bara hålla igång verksamheten utan att generera vinst med de nya fina kvadratmeter man har, då är det ju en enorm fjäder i hatten för Posten, som inte bara övervinner de geografiska hindren för verksamheten utan också har läst konjunkturen rätt och står bättre rustad när det vänder igen, än de konkurrenter som sparade på allt.

Det finns två stora utmaningar.
Den ena är att hitta produkterna, billiga (under 5 euro), lätta (för flygtransporter) och med stora volymer för att den lilla fördel som momsreglerna ger ska räcka för att motverka det faktum att det inte är logiskt att transportera saker ut till en ö, packa dem och skicka iväg dem igen.
Det andra är att göra det som måste göras – hitta marknader utanför Finland, gärna i norra och nordöstra Europa. Alltför stora framgångar i Finland (om man kan hitta några) kunde fortfarande resultera i ytterligare en lagändring, men på EU-nivån är den åländska Posten en så liten aktör att det alls inte spelar någon roll om man kan göra sig en vinst på marginalerna.

Det är både mardröms- och drömläge för Posten. Man har gjort stora investeringar, och man har alla möjligheter – om man bara är driftig och duktiga nog att få till det. Senast i slutet av året måste Posten Åland ha hittat de nya marknaderna och produkterna, annars sjunker man tillbaka till det tillstånd av vegetativ vila som kännetecknar företag som har en viktig uppgift men som inte sträcker sig längre än att få jobbet gjort så billigt som möjligt.
Och då kommer det att finnas gott om lagerutrymmen att hyra i Sviby.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax