DELA
Foto: Estonian Foreign Ministry/Wikimedia Com<07_Bildrubrik>TYSTNAD Utrikiseminister Timo Soini väljer att bojkotta Hufvudstadsbladet efter krönikor som han anser kallat honom för rasist.

Soini har inte förstått vad jobbet innebär

Utrikesminister Timo Soini bojkottar Hufvudstadsbladet och vägrar ge intervjuer till Svenskfinlands största mediekoncern. Ytterligare ett bevis för populistpartiernas sätt att försöka tysta sina kritiker.
Vid sin presskonferens strax före jul bekräftade Sannfinländarnas partiledare, tillika utrikesminister, Timo Soini att han inte ger intervjuer till Hufvudstadsbladet eller någon annan tidning inom KSF media-koncernen. Anledningen är, enligt Soini, att krönikörer i koncernens tidningar antyder att han är rasist.

Att Soini i sitt värv som partiledare för populistpartiet Sannfinländarna valde att bojkotta KSF:s tidningar är en sak. Då representerade han enbart sina partimedlemmar, och även om man kan tycka att det är bra för en partiledare att synas, är det hans val.

Men problemet blir ett problem i och med att Soini valde att kliva in i regeringen. I och med det svor han ministereden som säger att han förbinder sig att handla rättvist och opartiskt för medborgarnas och samhällets bästa. Att då bojkotta en tidning/koncern är inte rättvist och opartiskt.

Den andra delen i problemet är att Soini i och med sin bojkott försöker styra media. Att som minister välja att nonchalera en viss tidnings intervjuförfrågningar för att man inte tycker om de åsikter som tidningen för fram i sina spalter tyder inte på någon större respekt för demokratin och medias roll i densamma.

Paradoxalt nog är detta ett förhållningssätt som andra populistiska och/eller främlingsfientliga partier ofta använder sig av runt om i västvärlden. Och genom sitt agerande sällar sig Soini till just den skara han säger sig vara så till den grad förnärmad över att sammanblandas med.

För att ta ett par exempel, ett närstående och ett från andra sidan Atlanten. Företrädare för Sverigedemokraterna har många gånger antytt att ”när de kommer till makten” ska de medier som är kritiska till Sverigedemokraternas rasistiska politik stoppas. Och i Donald Trumps presidentvalkampanj i USA förspiller Trump ingen chans att förklara att pressen inte är vatten värd.

Martyrskapet inför medias ”hetskampanjer” är populisternas vanligaste argument, och till den skaran sällar sig Soini.

Om Soini nu är så in i vassen förtvivlad över att det antyds att han är rasist borde han ha använt de medel som tillstår alla som känner sig orättvist behandlade av media. Antingen anmäla skriverierna till opinionsnämnden för massmedier eller stämma tidningen för förtal. Så har inte Soini gjort. I stället har Finlands utrikesminister valt att bara tala med vissa tidningar.

När det gäller själva anklagelsen i sig vet undertecknad inte om Soini är rasist, ty han duckar allt som oftast när frågor som rör invandring kommer hans väg. När han svarar blir det ofta med antydningar som också de ställer honom i de främlingsfientligas fålla, som när han på nämnda presskonferens antydde att en stor del av de flyktingar som kommit till Finland kommit av ekonomiska orsaker.

Soini har däremot varit genomgående usel på att stävja de öppet rasistiska strömningar som allt som oftast flyter upp till ytan i hans eget parti. Inte sällan från ledande företrädare. Man kan anta att undfallenheten är enda chansen Soini ser att hålla ihop sitt parti och därigenom behålla sin ministerpost.

Synd bara att det går ut över den finländska demokratin.

Jonas bladh

jonas.bladh@nyan.ax