DELA
Foto: Rasmus Olin

Sluta blanda grova brott och gullegull

Ålänningarna älskar polisens mysiga pressmeddelanden – men det är inte acceptabelt om gemytligheten används till dölja grova misstänkta brott.

Modern kommunikation är inget det offentliga Åland prioriterar. Landskapsregeringens kommunikationschefstjänst har sparats bort och varken Ålands hälso- och sjukhus eller polisen på Åland har en informatör.

I helgen fick vi se ett exempel på kommunikation när den inte fungerar.

På lördagkvällen skickade polisen på Åland ut ett pressmeddelande om fredagens händelser med rubriken ”Ungdomspolisen besökte Kyrkby högstadieskola” och avslutades med hundpatrullens hundträning. Mitt emellan besöket och träningen gömde sig meningen ”anmäldes till polisen om en våldtäkt som hänt ombord på en kryssningsfärja, polisen utreder”. Varken mer eller mindre trots att det misstänkta brottet skett ett dygn tidigare.

Först att rapportera om nyheten var den finska kvällstidningen
Iltalehti. Efter det spreds nyheten snabbt till nyhetsbyråerna Finska notisbyrån och Tidningarnas telegrambyrå i Sverige. Aftonbladet, Expressen, de åländska medierna och de nationella medierna på båda sidor om Östersjön hakade på. Nyhetsvärdet och allmänintresset var stort, precis som i de tidigare fallen.

Det är anmärkningsvärt att polisen på Åland inte ansåg att ärendet förtjänade mer uppmärksamhet i pressmeddelandet. En nyhet om en misstänkt våldtäkt förtjänar att lyftas upp och inte smygas in mellan flera andra små, gulliga nyheter. Det är på gränsen till respektlöst att ärendet inte får mera uppmärksamhet, med tanke på det misstänkta brottets grovhet.

Man ska inte dra för stora växlar på ett pressmeddelande som skrivs ihop i slutet av ett långt arbetspass. Men pressmeddelandet lägger ändå fokus på polisens externa kommunikation och utmaningarna med den.

Den åländska polisen är känd för att skicka ut roliga pressmeddelanden. Vi har sett allt från
Batman-kostym till sarkastiska formuleringar. Visst är det roligt när en seriös myndighet som polisen visar en mänskligare sida. Men i första hand är polisens uppgift inte att underhålla eller undanhålla information utan korrekt rapportera om det som hänt så långt det går. Om polisen missköter sin uppgift att informera medier och därigenom allmänheten tär det på polisens trovärdighet.

Varför ska polisen med sina pressade resurser fokusera på att informera medier och den nyfikna allmänheten? Borde polisen inte koncentrera sig på att ta fast buset? Svaret är att i dagens rasande (sociala) medietempo är det viktigare än någonsin att myndigheter som polisen uppger korrekt och relevant information. Genom att snabbt ge ut den information man kan ge kan polisen hindra vilda och ofta rasistiska nätspekulationer. Det ska inte underskattas i en tid då samhällsklimatet redan är polariserat.

Polisen kan inte alltid berätta allt de vet eftersom vissa saker måste hållas hemliga för att utredningar inte ska äventyras. De etablerade medierna är väl medvetna om regelverket och vi respekterar journalistreglerna och god publicistisk sed.

I spartider är det inte populärt att föreslå nya tjänster. Men kravet på polisens externa kommunikation ökar hela tiden, vilket Polisstyrelsen själva konstaterar inför budgetmanglingen 2017. Styrelsen själv skriver att den önskar att landskapsregeringen noterar behovet av en kommunikationsansvarig.

Proffsig kommunikation som gäller brott, straff och sjukvård är ingenting enkelt. Snabba beslut ska fattas och felbeslut kan bli förödande både för brottsutredningar, offer och anhöriga. Därför behövs det proffskommunikatörer som vet vad som gäller. Kanske polisen och ÅHS kunde dela informatör?