DELA

Släpp publiken loss – det är vår

Likt fängelsedirektören i Tage Danielssons ”Släpp fångarne loss det är vår” kan man se det åländska kulturfolket vrida sina händer inför helgen och nervöst mumla ”nu måste vi bestämma något här”.
Det som skall bestämmas är vilken av sex kulturella tillställningar man skall ta del av på lördag kväll.
Litteraturdagarna arrangeras alltid under Marie bebådelsehelgen. Vid sidan om den inte helt billiga supén på lördag kväll arrangerar Litteraturföreningen en litterär afton med fritt inträde på restaurang Pommern.
Teaterföreningen Hördududu ha premiär liksom också teatergruppen Nåds fars i Sund. Dessutom gästar Radio Nord med Lill-Babs, Siw Malmkvist och Towa Carson Alandica. Och tycker någon ändå att utbudet är knapert kan de fara till Ulfsby för att lyssna på Mediskören Körglädje som har konsert tillsammans med sin vänkör från Sverige.

Då Nyan ringer runt till arrangörerna är samtliga övertygade om att publiken skall hitta just till deras program.
Kanske är det så att horder av kulturmänniskor vaknar till liv på lördag kväll. Mycket tyder på att evenemangen faktiskt får publik. Både revyn och supén är redan fullbokade. Kulturfolket går man ur huset likt kalvar släppta ur ladugården efter vintern.

Sedan julkonserterna i december har så gott som ingenting kulturellt hänt under helgerna på Åland. Nu brakar det lös och vi vet alla hur det blir till exempel tredje helgen i juli. Varenda arrangör bokar in sitt evenemang under högsäsong.
Åland är en turistort och till viss mån är det förståeligt att mycket händer under sommarhelgerna. Men varför ingenting kan arrangeras från januari till slutet av mars är mindre begripligt. Räcker publiken till sex tillställningar på samma kväll borde den med råge också räcka till sex lördagar med en tillställning per kväll. Varför skall kulturfolket behöva välja då krockarna beror på att sex olika arrangörer inte kunnat kommunicera?

Stefan Simonsen såg det här problemet för fem år sedan och öppnade webbplatsen Kulturportalen. Arrangörerna skulle boka in sitt evenemang så att andra arrangörer lättare kunde hitta lediga helger.
Idén bygger på att alla använder webbsidan. Struntar någon i att fylla i sitt evenemang fungerar det inte. Och Kulturportalen fungerade inte. Kanske var det som någon sa att den var för svårmanövrerad. Kanske var det för att alla arrangörer sist och slutligen tror att det kommer publik just till deras evenemang.
Kanske tror arrangörerna att publiken, precis som fängelsedirektören i ”Släpp fångarne loss”, sist och slutligen är ganska lättflörtad.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax