DELA
Foto: Jonas EdsvikSKYNDA PÅ Alla vinner på att svenskaundervisningen för kvotflyktingarna kommer igång snabbt.

Skynda på med språket!

Om man inte lär sig språket får man inget jobb, om man inte får jobb kommer man inte ut i samhället.
Åland har fått sina första kvotflyktingar. Vi har hunnit förbereda oss och vi har fått välja hur många vi kan ta emot. Vi har ordnat hem och förnödenheter åt dem. Vi borde ha haft språkkurserna klara redan när de steg ner på åländsk mark. Är det något som vi ålänningar borde veta är det hur viktigt språket är för att man ska klara sig i samhället.

Lär man sig inte språket riskerar man att bli tvungen att nöja sig med de sämst betalda jobben, eller bli isolerad hemma. Umgänget riskeras begränsa sig till forna landsmän och man får ingen uppfattning om hur det nya samhället fungerar.

Hur välvilligt inställda ålänningarna än är, är det betungande att inte kunna kommunicera på ett gemensamt språk. Utan språk kan man inte ens handla mat. Innehållet på produkterna är skrivet på ett annat språk och bilderna är inte alltid representativa för innehållet.

Frustrationen att inte klara av något så grundläggande som att handla mat kan bli enorm när allt annat också är främmande.

Det finns så mycket resurser på Åland. Det finns många frivilliga som gärna lägger ner sin tid på att språkbada med de nyinflyttade. Därför får det inte glappa det minsta när det kommer till svenskundervisningen på Åland.

Nu har frivilliga krafter ryckt in i form av Study Fuel, där man lär ut svenska både till de rumänska tiggarna och till kvotflyktingarna när samhället inte hänger med. Man glömde kolla att Medis undervisning i svenska för inflyttade klarar av kvotflyktingarna och en upphandling måste göras vilket försenade starten på kursen. Suck.

Som Arash Ghasemi från Study Fuel sade, kvotflyktingarna vill snabbt lära sig svenska, de vet vad som gäller. Kan man inte språket i det samhälle där man bor, blir man obevekligt utanför. De vill inte vänta på att byråkratins kvarnar maler på i sin långsamma takt.

De har varit här i två månader och behöver känna att det börjar hända saker.

Mariehamn är nu försökskaninen som kan visa vägen för de andra åländska kommunerna som vill ta emot kvotflyktingar. Jomala, Brändö och Saltvik har redan beslutat ta emot varsin familj.

Se till att språkundervisningen börjar så fort som möjligt. Det behöver inte vara heldagsundervisning direkt från början, men ge de hitflyttade en chans att enkelt ta emot nödvändiga begrepp redan från början.

För Jomalas och Saltviks kvotflyktingar är det naturligt att gå på Mediskursen, men för skärgårdskommunerna behövs en annan lösning, med lärare på plats. Ett tips är att redan nu kolla om de faståländska kommunerna kan haka på Mediskursen.

De omtalade rumänska tiggarna blev lättare att ha att göras med när kommunikationen fungerar. Många ålänningar har försökt prata med dem för att få veta vad de vill ha, förutom pengar. Ålänningar vill hjälpa, och en stor eloge till Study Fuel som tog tag i problemet och började med svenskundervisning för tiggarna.

När tiggarna lär sig svenska kan de anlitas som arbetskraft och komma bort från tiggeriet. Och då är vi på god väg att blir av med tiggeriproblemet på Åland.

Så skynda på med svenskan!