DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skymfen i sopkorgen

20–25 kilo per person. Så mycket mat slänger vi bort varje år.
Det är en skymf mot livsmedelsproducenter och den som går hungrig.

I dag markerar slutet på den finländska spillveckan. Syftet med veckan är att uppmärksamma matsvinnet i vardagen. För det finns fortfarande alldeles för mycket av den varan.

Av all den mat som produceras i Finland slängs ungefär 10–15 procent bort. Varje år slänger finländarna bort mellan 20–25 kilo mat per person till ett värde av cirka 125 euro. På restauranger och matserveringar runtom i Finland slängs det årligen bort 78 miljoner kilo mat.

Vi pratar enorma mängder resurser som går till spillo.

Bortkastad mat är inte bara bortkastade pengar. Det är en skymf mot livsmedelsproducenter och aktörer i hela produktkedjan, både lokalt och globalt.

”När vi slänger mat har de resurser som satts ner på till exempel produktion, förädling, transporter och förpackningsmaterial gått till spillo”, skriver SLC på sin hemsida.

Man kan tycka att en tomat som inte hunnit ätas upp och som hamnar i sopkorgen är av minimal betydelse, men tänk dig en tomat i veckan som slängs bort i varje finländskt hushåll. Det blir 5,5 miljoner tomater på en vecka. Det blir 286 miljoner tomater i året.

En bra förhandsplanering är ett av de viktigaste sätten att minska på de privata hushållens matsvinn. Men de flesta köper mat spontant. Närmare sju av tio finländare köper endast mat för några dagar i taget enligt en undersökning som Kantar som genomförts på uppdrag av näthandelsbolaget Matsmart. I undersökningen deltog 1 020 finländare.

Speciellt kvinnor plågas av dåligt samvete över mat som går till spillo, enligt undersökningen. Nio av tio kvinnor upplever samvetskval när de kastar mat som blivit över. Männen uppges däremot inte vara lika brydda.

Men alla borde vi bry oss. Matproduktionen står för ungefär 40 procent av den miljöpåverkan som beror på människans konsumtion. Det är alltså ett av de sätt vi handgripligen kan bidra både till det globala miljöarbetet. Men det är också ett viktigt etiskt ställningstagande.

Trots att vi lever i en värld där det produceras tillräckligt med mat för att kunna mätta alla, går ändå 690 miljoner människor – en av nio – till sängs hungriga. Den senaste FN-rapporten på temat visar att hungern ökar för femte året i rad. Coronakrisen kommer förvärra den dystra trenden.

Det är alltså inte bara för plånboken, klimatet och våra egna livsmedelsproducenters skull som vi måste bli bättre på att planera måltider och ta tillvara på maten. Det är också ett bevis på respekt och solidaritet.

Du vet att den där tomaten ligger där i kylskåpet. Ät den rå, stek den, lägg den i salladen, skiva lite mozzarella över den. Bara du ser till att den hamnar i magen och inte i sopkorgen.