DELA
Foto: TitteTörnroth-Sarkkinen

Skördefesten borde bli plastfri

Plastfria september lider mot sitt slut och en av månadens höjdpunkter har varit den omtyckta och välbesökta Skördefesten.

Ett av Ålands mest hållbara evenemang kunde dock bli ännu grönare. Genom att skippa plasten.
Kossor som betar i solnedgången, rosenröda äppeldekorationer, lokala produkter samt allmän landsbygdsglädje och samkväm. Skördefesten är en hållbar festtradition att vara stolt över.

Evenemanget strävar till att vara miljömedvetet och det syntes i år bland annat i form av återanvändbara papperskassar och möjligheten att samåka med buss till gårdarna. Men plasten är fortfarande ett gissel bland halmbalar och trälådor.

Det erbjuds smakprover och det äts burgare. Det dricks juice och kaffe samt lassas skedar med Ålandspannkaka. Ofta med plasttillbehör. Och med tusentals besökare är det svårt att få till stånd en noggrann sopsortering, en som sorterar bort plast från annat kartong och papper. Och nog borde man väl kunna ta tillvara även på kompost?

Överlag så lämnar de tre dagarna av lantligt firande en hög med avfall där mycket utgörs av plast i alla dess former. En sked per äppelkaksbit eller en liten mugg med äppeljuice kan tyckas lite på individuell nivå. Men när det skalas upp till över 10 000 besökare så har vi mitt i allt en plastöversvämning. Mitt i vår annars gröna och hållbara folkfest.

Ingen kan ha undgått att plasten är ett gissel för planeten. Fram tills 2017 hade vi globalt sett producerat mer än nio miljarder ton plast. Och det bara sedan 1950. Men det fanns en tid före plast och det finns förhoppningsvis en tid efter.

Här kunde Skördefesten agera en sporrande och kreativ föregångare. Kanske man kan ta i bruk träskedar och uppmana folk att ta med egna muggar som ger rabatterat kaffe? Återanvända glasburkar kunde fungera som juiceglas, barkbitar, blad eller servetter kunde ersätta mini-plasttallrikarna?

Metall- eller cellulosatallrikar kunde användas för matservering och produkter kunde säljas i lösvikt där kunderna uppmanas ta med sina egna behållare. Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser.

För att inte öka på gårdarnas redan tunga arbetsbörda så borde detta vara något som utformas och görs tillsammans, under ledning av arrangörerna. Här behövs en strategi som både minskar avfall, men som också hjälper till att ta hand om det avfall som uppstår. Här kunde till exempel gratis sophämtning arrangeras för de gårdar som har en gedigen sopsortering.

På en skördefest av det rika och färgsprakande slag som Ålands, är plast en sorglig och tråkig lösning som förtar en del av den naturnära upplevelsen.

Om Åland ska bli plastfritt och avfallsmedvetet är ett evenemang som årligen lockar drygt halva befolkningen ett bra ställe att börja på.