DELA
Foto: Jonas EdsvikDÅ ENIGA, NU OENSE? Rolf Granlund anklagar sin förra partikamrat Harry Jansson för att ha svängt i beskattningsfrågan. Det är knappast troligt. Däremot vill Jansson lägga locket på debatten inför valet. Kanske han har på känn att alla inte är så pigga på att ta steget ut i det okända. Så här såg det ut 2008 då Jansson och Granlund samlade namn mot snusförbudet.

Skatter är viktiga, men skall inte inte diskuteras – nu

Finns det en liten spricka i centerledet, eller är det bara som det verkar? I en insändare ställer Anna Holmström (c) frågor om egen beskattning och får av partiets ordförande Harry Jansson veta att det är för tidigt.

Men när saken väl är avgjord är det väl för sent?
Det finns kretsar på Åland som ser det som avgörande för Ålands framtid (!) att få bestämma över beskattningen. Och det finns kretsar som är långtifrån entusiastiska till tanken.

Bägge sidorna kan argumentera för sin sak. Argumenterats för saken har det gjorts i flera decennier. Det senaste stora som hände var klumpsumman, som infördes 1993. Det var en stor sak, men folk glömmer. I dag finns det säkert många som tror att systemet har sett likadant ut sen självstyrelsens begynnelse.

Ålandskommittén, den som arbetar med en totalrevision av självstyrelselagen, har i sitt delbetänkande kommit till att frågan måste utredas grundligt, eftersom en överföring av beskattningsrätten, helt eller delvis, får omfattande verkningar.

Det här har alla parter i kommittén enats om, med undantag för Ålands framtid, som lämnade in en reservation.

”Det är ett onödigt arbete att försöka utreda eventuella effekter som uppstår vid överföringar av olika skatterättsliga områden i ett självstyrelsesystem som planeras träda ikraft tidigast 2022 och därefter antas gälla en lång tid framöver. Det är i knappast ens möjligt att nu förutse hur de nordiska och europeiska skattesystemen då kan ha utvecklats” skriver Axel Jonsson i reservationen.

Hur mycket tror vi händer på sju år?

När Anna Holmström trots det nu ställer frågor passar Rolf Granlund (ÅF) på att säga att centern bromsar och att Harry Jansson, som tidigare var för egen beskattning, nu har svängt. Vilket Jansson tycker är fult gjort.

”Min syn på saken är enkel: nu satsar vi allt på att få beskattningen som rättsområde på den lista över lagstiftningsmakt som Åland kan överta i framtiden om ålänningarna så vill och när vi löst vissa utmanande detaljer tillsammans med finska skatteverket. Efter det är det dags att ta debatten om skattepolitikens faktiska innehåll. Jag har inte svängt i frågan om hur självstyrelsen bör utvecklas men inser i motsatts till Granlund & Co att vissa centrala områden kräver förberedelser utöver det vanliga”, skriver Jansson i sin blogg.

Alltså, först lägger man ner stor möda på att få beskattningen på listan över områden som kan tas över, sen frågar man ålänningarna om de vill ha den. Skulle det inte vara enklare att fråga först? Och då måste frågorna ställas nu, eftersom arbetet i Ålandskommittén pågår.

En liten konspiratorisk tanke är att Harry Jansson verkligen vill ta över och bestämma om vår beskattning, men befarar att för många och besvärliga frågor får väljarna att bli tveksamma – de som inte redan är det – och därför är det bäst att diskutera först när saken är mer eller mindre klar. Och därför måste Anna Holmström hållas kort.

Om det är så har Rolf Granlund fel. Men det är alltid trevligt med debatt i en valrörelse.