DELA

Skämmes, ta mig fan

Republikanerna i USA försöker hålla president Obama gisslan om lånetaket. Den 2 augusti kan USA tvingas ställa in betalningarna, och de som drabbas är USA:s och tredje världens fattiga.
Och det gör allt detta av en anledning: att återvinna Vita Huset.
Vet inte hur många av er som hann med att se filmen ”Casino Jack”. Den flög förbi nyhetshyllan och ned i rea-backarna innan de flesta hann reagera.
Hur som helst, den handlar om superlobbyisten Jack Abramoff som i kulisserna styr såväl kongressen som Vita huset. Han kan alla knep i boken, och några till. Och han är inte rädd att tänja på gränserna. Nu ska inte den här ledaren handla om en film, utan ett citat från filmen. Där sägs nämligen att efter östblockets fall har republikanerna i USA bara brytt sig om pengar. Tidigare var det fajten med Sovjetunionen, om upprustning och kapplöpning i rymden, om spionage och att lägga resten av världen under respektive sida som gällde.
Men när Gorbatjov blev Jeltsin, Sovjetunionen blev Ryssland, återstår bara pengar för den amerikanska högern.
Och sällan har det synts mer än just nu.

I månader har republikanerna kämpat mot Obamas Vita hus-planer på att lyfta lånetaket i USA och höja skatterna för de rika. Och redan den 2 augusti kan USA tvingas hänga upp ”STÄNGT”-skylten runt om i landet. Då är pengarna slut i den amerikanska kassakistan, och landet måste ställa in sina betalningar.
Det är, i sig, inget som kommer att påverka oss här på Åland.
Men det kommer att skaka världsekonomin. Det kommer att göra att fler amerikaner får flytta från sina överbelånade hem, och det kommer att sänka USA:s kreditvärdighet.
Och då kommer också vi att märka av det. Lägg därtill att Greklandskrisen inte ens är nära att vara över, och att två av Europas största ekonomier, Spanien och Italien, redan darrar under trycket från sina respektive budgetunderskott. Och dem delar vi valuta med. Men åter till USA.

Att republikanerna startar nästa års presidentvalkampanj med att hålla Obama gisslan är på sätt och vis förståeligt. De vill vinna, och de vill vinna till varje pris. Att det sedan försätter USA på skamlistan i världens ögon har de inget problem med.
Det har de visat när George W Bush blev vald 2000, det har de visat med sitt användande av privatarméer i Irak, och det visar de nu.
Att köra ett chickenrace om USA:s hela ekonomi är också att köra samma race om stora delar av världens ekonomier. Om USA på allvar skakas, och nu snackar vi inte om att EN bank på Wall Street faller som i den senaste krisen utan om staten själv, kommer det att sända chockvågor världen över.
Och det är knappast rika republikanska kandidater och väljare som drabbas. Det är USA:s fattiga – och världens hungriga.

USA är världens största bidragsgivare. Man kan tycka vad man vill om deras politik med militära ingripanden för att skydda olja eller för att störta de som inte är kompisar med Washington, men USA betalar enorma summor varje år för att hålla människor vid liv.
Genom att sätta sig på tvären, för att tvinga fram budgetnedskärningar som i första hand kommer att drabba USA:s sämst bemedlade och skydda den mest förmögna procenten från att betala skatt, leker republikanerna rysk roulett med miljoner människoliv.
Allt för att en republikan ska få möjligheten att sova i Lincolns sovrum kvällen den 20:e januari 2013.
Det är inte utan att man vill ringa dem och citera den där Robinsondeltagaren:
– Skämmes, ta mig fan!

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax