DELA
Foto: Stefan Öhberg

Simskola är på liv och död

Att känna sig trygg i och på vatten och ha grundläggande simförmåga är ingen självklarhet, men kan betyda skillnad mellan liv och död.
På Åland, där båtliv och bad alltid finns nära, är den förmågan extra viktig. Så varför finns det inte någon simskola för vuxna?

Tänk dig att du inte sprungit ett steg på femton år. Tror du att du utan problem orkar springa tio minuter utan att stanna och hämta andan?

Tänk dig att du inte kört bil på femton år och plötsligt tvingas köra i rusningstrafik. Skulle du känna dig trygg bakom ratten?

När har du senast testat att simma 200 meter i ett sträck, varav 50 meter på rygg? Och i öppet vatten?

Simkunnighet är precis som kondition och körvana en färskvara.

Under årets första sex månader drunknade 63 personer i Finland, enligt Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund. Åland har varit förskonat från drunkningsolyckor de senaste åren, men statistiken för hela landet är deprimerande.

Elva har drunknat i samband med båtliv, nio under bad och nitton personer gick genom isen. En person har drunknat i samband med sportdykning, en person har fallit i och nitton personer har drunknat av okänd anledning. Tre har drunknat utomlands.

Totalt 63 liv som gått förlorade bara i år. Hur många av dessa hade kunnat räddas om de kunnat simma? Eller om de testat sin simförmåga regelbundet?

Omständigheterna spelar förstås också roll. Alkohol till sjöss är aldrig en bra idé. Flytvästen räddar fler liv om den är på än om den ligger på durken. Vistas man på isen ska man ha sällskap, rätt utrustning och iskunskap. Man ska inte bada ensam och man ska simma längs stranden i stället för rakt ut.

Enkla råd och regler, men trots det följs de inte av alla.

På Åland finns många tillfällen till bad. Här finns två allmänna simhallar och många badstränder. Vi badar bastu på stugan och tar oss samtidigt ett och annat dopp. Folkhälsan erbjuder simskola och det finns åtminstone en förening som erbjuder simträning.

Trots det är det inte självklart att alla kan simma. Alla barn har, trots ett stort utbud, inte möjlighet eller förutsättningar att delta i simskola. För en del barn kan de ganska krävande motoriska färdigheter som krävs för att simma kräva mer tid, pepp och övning än den korta tid simskolan pågår under sommaren.

I andra familjer kanske simskolan av olika orsaker inte prioriteras. Eller så kostar den för mycket.

För den som inte lärt sig simma som barn är utmaningen ännu större. Det finns ingen simskola som riktar sig till vuxna, även om både Folkhälsan och Ålands simförening diskuterat om det finns ett behov.

En stor utmaning specifikt för den gruppen är att det ofta är förknippat med skam att inte kunna simma. Det är något ”alla borde kunna”, speciellt om man bor i en skärgårdsidyll som Åland där vattnet alltid finns nära.

Det är långt i från alla icke-simkunniga vuxna som öppet vågar säga att de inte kan simma. Att delta i en simskola för vuxna i simhallen där det samtidigt pågår normal verksamhet kan vara ett mycket stort steg.

En lågtröskelverksamhet för vuxna att få lära sig simma, men även att få testa och öva livräddning och få utmana rostig simförmåga under trygga förhållanden är definitivt något som behövs.

Det ger bättre förutsättningar för att Åland ska hålla nollan i statistiken över drunknade personer i Finland.