DELA
Foto: Stefan Öhberg

Sen när får bara den gode kritisera?

”Den som är felfri må väl kasta första stenen.”
Det konstaterar lantrådet Veronica Thörnroos om minister Karlströms karantänskandal i en intervju i Ålands Radio efter Nya Ålands avslöjande förra veckan.
Det är ett häpnadsväckande uttalande som undergräver möjligheterna till befogad kritik av våra folkvalda representanter.

Få har missat nyheten om näringsminister Fredrik Karlströms (MSÅ) resa till Sverige och den uteblivna karantänen. Karlström gick emot sin egen regerings rekommendationer och firade jul i Sverige för att sedan utan mask och adekvata säkerhetsavstånd styra upp Steel FM-hjälpen blott fyra dagar efter sin hemkomst.

Kritiken lät inte vänta på sig och hans chef lantrådet Veronica Thörnroos (C) kommenterade hans agerande i medierna. Men hon fördömde varken Karlströms agerande eller förmedlade allvaret i situationen. Istället gick hon ut till hans försvar.

”Vi säger så här: det är klart att det inte är helt okej.” Så sade Thörnroos när Nya Åland ringde upp henne för en kommentar efter avslöjandet.

Att det inte är helt okej antyder alltså att det ändå tydligen var lite okej.

”Inte okej”, skulle ha varit ett – om än tämligen lamt – bättre svar.

”Allvarligt” eller ”oacceptabelt” skulle ha varit mer passande.

I övriga medier fortsatte Thörnroos sedan med de vaga kommentarerna.

”Tankemiss”, säger hon i tidningen Åland.

”Det är långt ifrån bra” i Ålands Radio.

Slingrande icke-ställningstaganden i stil med det nu bevingade citatet ”det är inte olagligt att försöka” som hon myntade under den uppmärksammade bulvanaffären förra året.

Men det är ändå detta uttalande i radion som undertecknad vill belysa som speciellt problematiskt:

”Det är ett misstag som har begåtts och den som är felfri må väl kasta första stenen.”

På så många nivåer är det totalt oacceptabelt för ett sittande lantråd att insinuera att endast de skuld- och syndfria får kritisera den politiska makten.

Hon syftar antagligen på att ministern är blott en människa, som förstås kan fela, och att ingen är perfekt. Denna ledarsida håller det mänskliga och förståelsen för det mänskliga högt, men i hjärtat av det sunt mänskliga hör att ta ansvar för sina handlingar och dess konsekvenser.

”Låt den fri från synd kasta första stenen” är ett välkänt uttryck som är taget ur Johannesevangeliet. Det härrör från berättelsen om Jesus som utanför templet en dag konfronterades av en grupp skriftlärda som visade upp en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. Enligt dåtida lag borde kvinnan ha stenats för sitt brott.

De skriftlärda frågade då Jesus vad han tyckte, i hopp om att snärja honom i en moralisk fälla. Skulle Jesus säga nej och därmed bryta Moses lag eller skulle han säga ja och alltså godkänna det brutala straffet?

Han tog mellanvägen och i ett försök att vädja till de församlades mänsklighet uppmanade han den som kände sig fri från alla synder att i så fall kasta den första stenen. Ett retoriskt och filosofiskt briljant drag. Så briljant att citatet numera nästan är utnött och urholkat. Istället för att vädja till det allmänmänskliga används det allt oftare som en kritikavvärjare.

Att citera Jesus borde ju vara relativt oproblematiskt kan man tycka. Men det är inte det. Inte om man som lantråd använder det för att antyda att ingen som inte är felfri ska få tycka till om hennes ministers agerande.

Man kan ha förståelse och medkänsla för en person som agerat fel men samtidigt utkräva ansvar. Speciellt när det gäller våra folkvalda politiker. Man får ha, och uttrycka en kritisk åsikt, om Karlströms agerande även om man själv inte är Guds bästa barn. (I detta fall bör det också förtydligas att många faktiskt känner att de skulle ha rätt att ”kasta den första stenen” på grund av årslånga corona-uppoffringar och regelföljande.)

När vi med moraliska pekpinnar begränsar rätten att ifrågasätta det politiska ledarskapet så begränsar vi också vår demokrati och den gemensamma arenan där vi kan hålla våra folkvalda ansvariga för sitt beteende och sina beslut.

Ja, Karlström är människa och människor felar. Men han är likväl en minister som gjort ett extremt dåligt val och agerat minst sagt nonchalant under en rådande pandemi. Det måste få konsekvenser och där borde lantrådet tydligare satt ner foten. Inte tagit honom i försvar med en ihålig fras som förminskar allmänhetens rättmätiga ilska.

Risken är att det är då ”stenarna” verkligen börjar flyga.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp