DELA
Foto: Olycksutredningscentralen

Säkerhet framom publikupplevelse

I fredags skedde det som inte får hända. Ett barn i skolåldern omkom efter att en fritidsbåt rammats av en deltagarbåt under Poker Run i Hangö. Vi måste ta tragedin på allvar och ställa oss frågorna:

Kan säkerheten verkligen garanteras? Bör liknande evenemang arrangeras i framtiden?
Solen sken från en klarblå himmel och tusentals människor hade samlats i Östra hamnen i Hangö för att njuta av högsommarvärmen och en fartfylld uppvisning i det som blivit en vida populär och återkommande tradition.

Men på någon minut förvandlades folkfesten till mardröm. Någonting gick fruktansvärt fel och den ofattbara tragedin var ett faktum. Föraren av en snabbgående båt förlorade kontrollen, hamnade ur kurs och rammade en fritidsbåt med fyra åskådare ombord. Ett barn i lågstadieåldern omkom och en annan ombord skadades.

Eventet Poker Run, som arrangerades i Hangö
för femtonde året i följd, är Finlands största
motorbåtsevenemang. Båtarna gör alltifrån 40 till 100 knop – vilket motsvarar närmare 80–200 kilometer i timmen. Enligt uppgifter skedde fredagens olycka under ett hastighetstest som arrangerades
i anslutning till hamnområdet.

– Det momentet ordnas bara för publiken. Deltagarna vet nog hur hårt deras båtar går. Med gps-tracker kunde det här hastighetstestet göras längre ut till havs, säger en anonym deltagare till Hufvudstadsbladet.

Vad som egentligen hände och föranledde den fruktansvärda olyckan vet vi ännu inte med säkerhet. Polisen utreder ärendet, och föraren misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten, dödsvållande och vållande av personskada. Olycksutredningscentralen Otkes har i sin tur startat en egen utredning, där man bland annat granskar arrangörernas ansvar.

Det kan ta lång tid innan utredningarna är färdiga, och fram till dess går det inte att peka ut någon enskild skyldig. Det vi däremot kan – och bör – göra är att ta den tragiska olyckan på fullaste allvar och göra en ordentlig konsekvensanalys. Det är lätt att förstå lockelsen som motorvrålen, vattenspruten och farten utövar, kanske framför allt hos barn och ungdomar. Man vill vara så nära som möjligt, uppleva vinddraget, vågsvallet och de salta stänken från första parkett.

Men säkerheten måste alltid gå först. I en
artikel i Hufvudstadsbladet får en deltagare i Hangö Poker Run frågan om säkerhetsavståndet på 10–15 meter är tillräckligt. ”Nej! Åskådarbåtarna borde vara en halv till en kilometer bort. Kommer någon med 150 kilometer i timmen och till exempel en styrning går sönder kan vad som helst hända. Åskådarna borde inte få komma nära. Området borde vara stängt för publik”, lyder det tydliga svaret. Samma sak poängterar Jan Jansson, som är ordförande för föreningen Segling och Båtsport i Finland, i en
artikel på Svenska Yle.

– När det gäller våra egna regler har vi strikta
säkerhetsdirektiv. Vi stänger av hela vattenområdet totalt. Det är en stor, men viktig, sak att stänga ner vattenområdet till 100 procent.

Det är också något som arrangörerna av Poker Run-evenemangen här på Åland bör ta med sig inför framtiden. Att det kommer att fortsätta arrangeras här klargjordes nämligen snabbt i en artikel i gårdagens Nyan. Säkerheten kommenterades så här från arrangörshåll:

– Vi har tidigare gått ut och sagt att folk ska hålla avstånd och satt ut rutten på Facebook så att folk vet var vi kommer att köra. Ålänningarna brukar ha ganska bra koll, men det gäller att hålla avstånd.

Frågan är om det verkligen räcker? Alla har inte Facebook, och framför allt är det inte säkert att alla uppdaterar sig om läget mitt under semestern ute på stugan. Uppgiftslämnare har för Nya Åland vittnat om nära ögat-upplevelser, som inträffat tidigare när man inte ont anande gett sig ut på sjön och så när hamnat mitt i muskelbåtarnas framfart.

Även om ansvarsområdet är delat – hur fördelningen ser ut exakt får utredningarna visa – mellan
arrangör, båtförare och åskådare, borde huvudansvaret för säkerhetsarrangemangen rimligen ligga hos de som ordnar evenemangen.

Tragedin i Hangö är redan skedd, och för offret och barnets närstående är allt redan försent. Men för att det inte ska ske igen, och om man över huvud taget ska ordna dylika nöjesarrangemang i framtiden – vilket också tål att diskuteras – måste man först kunna garantera ett tryggt evenemang. Säkerheten får aldrig offras till förmån för en spektakulär publikupplevelse.