DELA
Foto: Erkki Santamala

Säg ja, eller kom med något eget förslag

Nej till Rockoff, nej till att köpa, nej till företagslokaler. Det börjar bli dags för Mariehamns stad att säga ja till något som har med Mariepark att göra. Eller komma med ett eget förslag.
Dinosauriepark , familjepark, äventyrspark, Rockoff-festival, nöjespalats… Marieparks 33-åriga historia har varit brokig. Många ålänningar har minnen från de olika teman den omstridda skogsbacken i Västra hamnen belastats med.

Det enda lönsamma projektet var Rockoff. Men det satte grannarna stopp för. Ingen vill bo bredvid en festival med hålligång hela nätterna under nio–tio dygn.

Trots att entreprenören Dennis Jansson tidvis fått mer sympati än vad han förtjänar i bråken med staden måste man säga att han är uthållig. När han tog över anläggningen i början av år 2003 gjorde han klart för säljarna, Mariehamns stad och Paf, att det skulle bli ett nöjespalats. Då var det ingen som reflekterade över det utan tog tacksamt emot pengarna. Men när han faktiskt skulle göra det till ett nöjespalats började problemen. Nå, dem känner vi alla till.

Idéer för Mariepark har Dennis Jansson haft gott om. En titt i Nya Ålands arkiv visar att år 2004 fanns planer på en kultur- och kongresshall vid Mariepark, redan 2005 planerade han en äventyrsgolf med historiskt tema och 18 hål i Mariepark. Den Äventyrsgolfen lockar nu turister och ålänningar till Östra hamnen. År 2008 skriver Nya Åland att han funderar på ett köpcenter för taxfree under namnet Marieplaza.

Staden sade nej till Rockoff så länge att festivalen flyttade till Torget, man sade nej till att köpa Marieparkbyggnaderna och till att avsluta det arrendeavtal som ingåtts för marken som löper ut först 2027. Mariehamns elnät ville flytta in i lokalerna och inrätta kontor. Staden sade nej.

Från politikerhåll har det inte funnits några kreativa förslag på vad området ska användas till förutom Socialdemokraternas förslag till bostadsområde. Förslaget fick inte understöd av de andra partierna.

”Min sämsta affär någonsin” har Dennis Jansson kallat Mariepark.

Västra hamnen är det som möter dem som stiger i land på Åland. Där finns inte en tillstymmelse till liv. Stängt, förbommat och tomt. Känslan är som när man kommer till bussens ändhållplats på den svenska landsbygden och man ser bussen försvinna i ett dammoln och man inte vet vart man ska.

I samband med presentationen av byggplanerna för kaj 4 sade Roger Jansson att staden satsar på en reklamkampanj för att locka i land picknick-kryssningspassagerare. Till vadå? En promenad på 1,5 kilometer för att hitta en kopp kaffe?

Nu är det aktuellt igen med nya planer för Mariepark. Dennis Jansson lägger fram ett förslag på hur han kan använda sig av den omstridda backen. Han har anpassat sig till det enda konkreta förslag som kommit från politikerhåll, boende. Men entreprenör som han är så väljer han boende för turister, med pooler, bemannad informationskiosk, liv och rörelse.

Första intrycket är det viktigaste. Med terminalområdet i Västra hamnen gör Mariehamn inte ett särskilt gott första intryck.

Ska det bli ett första ja från stadens sida sedan ja:et för 13 år sedan till att låta Dennis Jansson köpa anläggningen? Blir det ett nej måste staden göra något själv för att liva upp hamnområdet.