DELA
Foto: Jonas Edsvik

Rosatvätta inte Pride

Nordens största pridefestival, Stockholm Pride, ordnades förra veckan och sista veckan i augusti går Åland Pride av stapeln. En kärleksfest för att lyfta de viktiga frågorna kring hbtq-personers rätt i samhället.
Men är alla välkomna?

Pride fick sin början i Stonewallupproret som ägde rum i New York 28 juni 1969. Klubben Stonewall Inn var känd inom hbtq-kretsar och därför också ständigt under uppsyn av polisen som då trakasserade homosexuella, bisexuella och transsexuella personer.

Under en av polisens razzior vid klubben bröt en våldsam demonstration ut när klubbesökarna gjorde motstånd genom att kasta mynt och flaskor på poliserna. Händelsen sägs vara en vändpunkt för gayrörelsen och året efter ordnades för första gången New York Pride till minne av upproret.

Pride har sina rötter i en mycket mörkare historia än vad dagens glittrande festivaler visar. I dag är Pride en folkligare fest än vad den var i början och varken privatpersoner eller företag är rädda för att visa sitt stöd.

Men en fråga om vem som får medverka under pridefestivalen och gå i prideparaden har inför tidigare festivaler varit omtvistad. Kan någon som identifierar sig i samklang med sin kulturs könsnormer, så kallad cis-person, delta i den färgsprakande paraden trots att fokus ligger på människor som identifierar sig inom hbtq-spektret?

I en av SVT Nyheters artiklar ställer man samma fråga inför fjolårets prideparad i Stockholm. Får man gå i paraden som ska fungera som en frizon för hbtq-personer och lyfta de viktiga frågorna kring hbtq-personers plats i samhället även som cis-person?

Stockholm Prides dåvarande vice ordförande Emilia Wikström Melin svarade att det är okej för alla som står upp för hbtq-personer att delta. Men hon betonar också hur viktigt det är att visa sitt stöd de andra dagarna på året och inte bara under prideveckan.

I paraderna syns ofta företag, organisationer och partier som ändrat sina logotyper med inslag av regnbågar och texter som ”kärlek för alla”. Blir då Pride endast en marknadsföringsstrategi för att framstå som varma och inkluderande?

Begreppet ”pinkwash” betyder att företag och organisationer drar nytta av festivalen för egen vinning. Pinkwash skapades av bröstcancer-aktivister när företag använde sig av Rosa Bandet för att sälja produkter som i själva verket innehöll cancerframkallande ämnen. Begreppet har sedan applicerats på feminismen och hbtq-rörelsen då företag utnyttjar rörelsernas värderingar för att sälja mera. Även begreppet ”rainbow-washing” används mer och mer som benämning på fenomenet.

Åland Pride har tidigare försökt begränsa politikers plats under festivalen genom att medvetet inte låta kandiderande politiker hålla tal. Det är svårt att avgöra om frågorna de lyfter är genuina eller för att locka väljare, speciellt i valtider som nu. Partipolitiska symboler har inte heller varit tillåtna under den åländska Prideparaden.

På samma gång är det viktigt att alla samhällsaktörer bidrar i kampen för hbtq-personers rättigheter i vårt samhälle.

Hbtq-kampen är inte bara viktiga för personer inom den utsatta kategorin. Det är allas uppgift att se till att bygga ett inkluderande samhälle som inte gör skillnad på människor och människor. Privatpersoner, företag, organisationer, myndigheter och partier har allihop en viktig roll när vi bygger detta samhälle. Därför inkluderas alla som tycker att hbtq-frågorna är viktiga i den regnbågsfärgade kärleksfesten, oavsett kön eller sexualitet.

Regnbågsfärga logotyperna så länge stödet är genuint och fira Pride genom att gå i paraden, men kom också ihåg att paraden endast är en dag på året. De övriga 364 dagarna är också betydande i kampen för allas rätt att existera i samhället.