DELA
Foto: Stefan Öhberg/Jonas Edsvik

Roger in, Roger ut

Välkommen till det nya jobbet, Roger! Det är bara att sätta igång och börja rulla sisyfos-stenen uppför budgetberget.
Det finns ingen tid att slösa.

Roger Höglund
(C) blir ny finansminister i Veronica Thörnroos landskapsregering den 13 januari. Det meddelades under en presskonferens i måndags.

Det betyder att den tilltänkta Roger, Roger Nordlund, inte gick att övertala. Han har varit skeptiskt till att åta sig uppdraget från början och utnämnandet av honom har som bekant förhalats flera gånger. Nu kom till slut deadline emot, och svaret har under året gått från ett motvilligt ja till ett nej.

Att posten har varit svår att tillsätta är en illa dold hemlighet, att Centern har vägrat ge den ifrån sig likaså. När de två främsta kandidaterna tackade nej blev listan kort, och först på den listan var Roger Höglund.

Processen verkar ha varit snabb. Höglund meddelade på presskonferensen att han slutgiltigt tackade ja i lördags efter samtal med nuvarande finansminister Torbjörn Eliasson, alltså dagen efter att regeringen meddelade att de presenterar den nya finansministern på måndag. Var Thörnroos så säker på att Roger Höglund skulle tacka ja att hon aviserade pressinformationen redan innan han hade bestämt sig, eller fanns en plan B ifall Höglund hade kommit fram till ett annat svar?

Hur lång betänketid Höglund har fått är också oklart, men man får anta att det inte handlar om så värst många dagar.  Roger Nordlund sade att han skulle meddela sitt besked gällande finansministerposten efter budgetens godkännande, vilket var i fredags. Ingen annan kan, med andra ord, ha tackat ja tidigare än så.

Nu har Thörnroos i alla fall presenterat en lösning som hon tror ska hålla tiden ut. Hon bytte en motvillig Roger mot en Roger som åtar sig uppdraget med tillförsikt. Och nu är det upp till Höglund att visa att motivation kan slå erfarenhet.

Roger Höglund är omtyckt och respekterad av många. Han har som kommunpolitiker i Finström, med tolv år som styrelseordförande i ryggsäcken, gjort bra ifrån sig – också vad gäller att stärka Finströms ekonomi. Han är bättre förankrad i den åländska myllan, med 120 röster i valet, än både Annika Hambrudd (C) och Christian Wikström (Ob).

Han är däremot grön i lagtinget. Under regeringsförhandlingarna 2015 var han ersättare i lagtinget under en månad. När Centern sedan förpassades till oppositionsbänken fick Höglund tacka för sig. Den här mandatperioden är hans första.

En sak som däremot oroar är regeringens samlade erfarenhet av regeringsarbete. Med Roger Höglund på finansministerposten betyder det att fem av åtta ministrar i Thörnroos regering inte har tidigare ministererfarenhet. Det betyder att fyra inte ens har suttit en period i lagtinget före den här. Maktkoncentrationen blir tydlig till lantrådet Thörnroos och vice lantrådet Harry Jansson (C) som med god marginal är de mest erfarna politikerna i landskapsregeringen.

Maktbalansen i regeringen skulle därför ha sett väsentligt annorlunda ut med Nordlund eller Eliasson på finansministerposten.

Det är bara för Höglund att köra igång direkt. För det första måste han komma in i förvaltningen. Att gå från lagtingspolitiker med ett års erfarenhet till att bli navet för den budgetprocess som måste dra igång omedelbart när han tillträder betyder att han verkligen inte får någon smekmånad på det nya jobbet.

Det finns ett starkt politiskt tryck både internt i landskapsregeringen men också från oppositionen och från medborgarna att inte försätta Åland i en lånekarusell. Torbjörn Eliasson har sagt att en genomlysning måste göras av hela landskapsförvaltningen. Den lånefullmakt som gavs landskapsregeringen ska inte bli det nya normala. Arbetet måste börja nu, och Höglunds första halvår på posten kommer att bli avgörande för om Åland ska lyckas med det ekonomiska omställningsarbetet.

Och förhoppningsvis tänker den stora Beatles-fantasten Höglund (med över 1 000 skivor i samlingen) ”I’ll get by with a little help from my friends”. För han kommer behöva hjälp, både rent praktiskt och framför allt att kånka runt på den enorma börda som nu ligger på hans axlar.

Det kommer att bli mycket jobb, det kommer att bli sura miner och det kommer att göra ont oftare än andra år. Det kommer att bli ”A Hard Day’s Night”.

<”Byline tfn”>

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp