DELA
Foto: Pressbild

Riksregeringen närmar sig bristningsgränsen

Nästa vecka vankas det nytt krismöte i riksregeringen. Centern hoppas att partiets utspel mot regeringen Marin, som partiet ännu ingår i, ska vända den sviktande opinionen. Men splittringen skadar förtroendet för hela regeringen.

Statsminister Sanna Marin (S) befinner sig på andra sidan jorden och Centern sätter ånyo regeringssamarbetet på spel. Det är bara några veckor sedan man försökte stoppa sametingslagen. Den här gången handlar det om förslaget till ny naturvårdslag. Centern godkände förslaget i våras, men kräver nu att lagen ändras innan den går till riksdagen.

Den senaste obstruktionen passar in i mönstret. Att tio lagförslag stoppades i regeringen tidigare i höst, där även flera av Centerns hjärtefrågor ingick, är ett lågt pris att betala enligt C-gruppledaren i riksdagen Eeva Kalli. Hon menar, enligt Svenska Yle, att det i nuläget är viktigare att stoppa andras förslag än att få igenom sina egna. Ett anmärkningsvärt uttalande, minst sagt.

Orsaken till utspelen är Centerns sviktande opinionssiffror som ökar pressen på partiet inför riksdagsvalet i april nästa år. Enligt den senaste opinionsmätningen publicerad av Yle ser partiet ut att backa med tre procentenheter jämfört med förra valet och bara få knappa 11 procent av väljarstödet. Då ska man minnas att partiet backade 7,3 procentenheter mellan 2015 och 2019 års riksdagsval. På två val riskerar man alltså att nästan halvera sitt väljarstöd.

Det partiledningen nu verkar tro ska säkra framtiden är att vädja till kärnväljarna genom att synligt och högljutt stoppa förslag som kan tänkas vara impopulära i C-leden – trots att Finland befinner sig i krisläge. Finlands och Sveriges Natoansökan behandlas som bäst i flera länder, Rysslands anfallskrig i Ukraina driver på både en energikris och inflationen. En regeringskris är det sista vi behöver. Men istället för att ta ansvar för Finland i svåra tider är det uppenbarligen viktigare att ägna sig åt navelskåderi.

Om partiet tjänar på det här beteendet är det ett underbetyg för den finländska demokratin.

Irritationen bland regeringskumpanerna är stor, av förklarliga orsaker. Statsministern säger att partiets agerande inte väcker förtroende och De Gröna menar att Centern har ”frigjort sig från regeringssamarbetet”. Också från oppositionen är slutsatsen att regeringen Marin numera är att betrakta som en minoritetsregering. Och just där klämmer skon. För de övriga regeringspartierna har heller inget att vinna på en regeringskris. Och samtliga partier som nu ingår i regeringssamarbetet behövs för att ha en majoritet. Det ger bråkstakar oproportionerligt stor betydelse.

Sanna Marin kommer antagligen göra allt hon kan för att hålla ihop regeringssamarbetet eftersom det är bäst för Finland i nuläget.

Frågan är vilka eftergifter övriga partier behöver göra och var gränsen till sist för går regeringen Marin?