DELA

Reklambranschen borde göra en omvärldsanalys

De äldre blir rikare. Men varor ska säljas till yngre. Något är ur fas med tiden.
Förra veckan rapporterade nyhetsbyrån FNB om den senaste försäljningsstatistiken för bilar i Finland. Det ser ut som att bilbranschens mål på 105.000 bilar för 2013 kan nås. Men det borde säljas 150.000 bilar årligen i landet för att inte bilparken ska föråldras. En föråldrad bilpark innebär fler bilar utan den senaste miljötekniken, och därmed en större belastning på miljön.
Men det var inte den nyheten som var mest intressant, dessutom har problematiken kring bilskatter behandlats på denna sida nyligen. I stället var det statistiken över bilköpare som höjde på redaktörögonbrynen.
Nej, i stället var det uppgiften om att sex av tio sålda bilar i Finland köptes av personer över 58 år. Bilbranschens centralförbunds ordförande, Pekka Rissa, menade i FNB-artikeln att ”den yngre delen av befolkningen köper däremot inte nya bilar. Under de senaste fyra åren är det främst över 58-åringarna som köpt nya bilar.

Detta borde egentligen inte höja ögonbryn. Utvecklingen i bilbranschen är ett tecken i tiden. Ett tecken på att den äldre delen av befolkningen är den mest köpstarka. Äldre har blivit det nya unga.
Det märkliga är i stället att främst reklambranschen inte hunnit med.
Testa att googla fram några olika reklamfilmer för de senaste bilmodellerna. Nästan uteslutande kommer du hitta en 35-årig kille som kör till ett berg och ser så där löjligt fritidshurtig ut. Kanske vecklar han i slutet ut en drake och seglar iväg över dalgången. Eller så är det ett ungt par som ger sig ut i friheten på de vidsträckta vägarna.
Du lär få leta efter över 58-åringar.
Så ser det ut, i bransch efter bransch. Unga är målgruppen. Äldre har köpkraften.
Nog är det märkligt?

Traditionens makt är stark, inte minst i reklamsvängen. Därför ska bilägare vara unga och sportiga. Därför ska fotomodeller vara så nära-döden-smala. Trots att ingen av de potentiella kunderna som faktiskt ska köpa varorna som trådsmala modeller eller drakflygare ska sälja.
Nu kan förvisso reklammakarna slå sig för bröstet och säga: men det funkar ju. Och så går det att se på det hela. Å andra sidan vet vi ju inte hur många bilar Volvo, Passat eller Fiat sålt sina senaste bilar om det varit över 58-åringar bakom ratten.
Kanske är det så lätt att vi konsumenter, oavsett ålder, är lite korkade. Vi köper drömmen. Tänker att den nya bilen kanske får oss att se ut som den där skäggige drakflygaren, eller att man faktiskt blir så där ohyggligt glad av att ha mens bara man har rätt binda. Jakten på den eviga ungdomen kanske finns i det senaste sena, det hetaste heta.
Eller så är det på så sätt att vi inte bryr oss. vi köper bilen, bindan eller kläderna TROTS reklamen?

Klart är dock att kundgruppen 55 har, till skillnad från tidigare generationer, både makt och pengar. Där unga i dag kämpar för att få jobb, finansiering till den första lägenheten eller huset, fajtas för att klara ekonomin när barnen kommer och köper begagnade bilar, sitter ofta de som närmar sig, eller redan har gått i, pension på hus och sparkonto.
Frågan är bara hur länge det dröjer innan vi ser dem i reklamen?

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax