DELA
Foto: Jonas EdsvikBARA FÖR OSS? En viktig fråga för en rasistiskt anstruken flyktingdiskussion kan vara om flyktingarna någonsin kan lära sig att uppskatta Ålandspannkakans alla smaknyanser.

Rasismen maskerar sig bakom snedvriden statistik

Det pågår ett intressant sorts räknande där de mer rasistiskt anstrukna i debatten med siffrors hjälp försöker leda i bevis att människor från vissa etniska grupper, vissa kulturer och vissa religioner är farligare och ondare än andra.
Det är uppenbarligen framför allt muslimer som är farliga. De våldtar, stjäl, misshandlar och kränker uppenbarligen mer än en ordinär finnboll eller kongolainen. Deras kultur är så främmande för vårt sätt att leva att de omöjligt kan anpassa sig till hemvetets, pannkakans och helgfyllans förlovade land.

De är alla likadana. Deras kvinnor är så vana att bli kränkta i sina hemländer att det är bättre att de håller sig där. Lite krig, svält och misär ska väl en ”syrian” tåla. (Syrianer är de kristna syrierna, en av kristenhetens äldsta församlingar. Syrier är människor som bor i Syrien, och som kan tillhöra flera olika etniska grupper och sekter).

Låt oss tänka så här: tag en grupp åländska män i 20-30-årsåldern. Utsätt dem för förtryck och fasa. Tvinga dem att leva i en diktatur som utan urskiljning använder det religiösa språket för att legitimera sin maktutövning. Ge dem lite eller ingen utbildning.

Förflytta dem sedan till ett främmande land, utan sin familj, utan sitt språk, utan sitt sammanhang. Tror ni att de alla kommer att kunna hantera situationen på bästa vis, eller att de är representativa för en hel kultur? Eller ens att en grupp åländska unga män utan traumatisk bakgrund ute i världen skulle föra sig precis som deras mammor vill.

Om man vill förstå, förstår man. Om man söker orsaker till hat och misstro hittar man dem förstås.

När det gäller arbetskraftsinvandring, och asylsökande som kommer till Finland och Åland kan man ha olika synpunkter och krav som kan vara grundade i vårt samhälles behov. Dessa kan man diskutera.

När det gäller mottagningen av kvotflyktingar finns bara en. Det är omoraliskt och inhumant att inte hjälpa dem som är i nöd. Vårt samhälle har resurserna att hjälpa, mycket mer än vi gör.

Att utesluta människor med vissa religioner, från vissa regioner eller av viss etnicitet, det är rasism. Ren och skär och ful och dum.