DELA
Foto: Jonas Edsvik

Radion, bort med tassarna från insändarna

Ålands Radio har börjat läsa upp brottstycken av insändare i radion, godtyckligt valda, parafraserade och saxade.Insändare är ett värdefullt verktyg i den allmänna debatten och bör hanteras med respekt. Tassarna bort radion.

”Vad tycker de som läser och lyssnar på åländska medier? Med start i dag sammanställer vi insändare från tidningarna!”

Så sammanfattar Ålands Radio den 8 januari sitt nya inslag ”Insändarsvepet”. Inslagets syfte är att under 10 minuter samla upp insändare från tidningarnas insändarsidor i ”förkortad form”. Det säger sig självt att det är ett omöjligt koncept, för att inte säga journalistiskt oetiskt.

 

Om vi bortser från det faktum att vår public service radio åker snålskjuts på tidningarnas arbete (för ja, det tar mycket tid varje dag att korrläsa, moderera och diskutera insändare), så gör radion den allmänna debatten en björntjänst genom att framställa dessa knappa minuter som ett ”svep” av den gångna veckans opinion.

Tidningarna får in tiotals insändare varje vecka. De berör allt och lite till, från corona via Veikkaus, menskydd, och Mise-avgifter till klimathot, inflyttning och självstyrelselag. Skribenterna ondgör sig över bestämmelser, de hyllar beslut, de ställer frågor och ger ibland även svar. Det finns de som skriver ofta, det finns de som skriver sällan. De skriver i grupp, de skriver ensamma.

Insändare utgör basen för en hälsosam samhällsdebatt. De förtäljer vad det pratas om runt kaffeborden, vad som upprör, förargar men också vad som glädjer. Med få undantag publiceras dessa tankar i vår tidning. Nya Åland har klart formulerade riktlinjer och regler för våra insändare och vi för en dialog med våra insändarskribenter. Blir man inte publicerad får man veta varför. Den allmänna opinionen är viktig och därför är alla insändare som kommer till oss viktiga.

 

Åland Radios nya satsning är dock en skymf mot opinionsjournalistik (något som public service heller inte ska ägna sig åt) då man väljer ut enstaka insändare ur bägge lokaltidningar och presenterar dem som någon sorts sammanställning av veckans åsikter. Det finns ingen information om hur dessa insändare väljs ut och på vilka grunder.

Som om inte detta vore illa nog, att godtyckligt läsa upp utvalda insändare i radion, så är insändarna klippta huller om buller och i åtminstone ett fall även häpnadsväckande nog omskriven med andra ord.

Om vi får en lång insändare till Nya Åland så återkommer vi till skribenten och ber dem själva förkorta. Har vi ett ändringförslag så skickar vi detta till skribenten som får ta ställning till om hen godkänner den nya versionen.

Har radion kontaktat alla skribenter och frågat om de får saxa loss i deras insändare för att blidka radiolyssnarna? Har de frågat om de får skriva om meningar och hoppa från ett stycke till ett annat? Har de ens frågat om skribenterna vill ha sina alster upplästa i radion?

 

Förutom de massakrerade insändarna så gör radion ett intressant försök till ”faktakontroll” av en insändare, men låter sedan andra gå okommenterade. I det senaste avsnittet av svepet så lästes en insändare upp som sedermera har fått ett svar.

Kommer radion hålla koll på alla insändare man läser upp och bemöda sig om att låta den andra sidan få komma till tals i de eviga replikskiftena som karaktäriserar debattsidorna? Då kanske man måste ge sin nya programidé mer än bara 10 minuter. Vad sägs om några timmar istället? Det är den riktiga arbetstiden bakom insändarhantering.

 

Nej radion. Ni kan inte åka snålskjuts in i händelsernas centrum och plocka vad ni anser vara godbitar. Det är under public service värdighet och en skymf mot den fria debatten.

Det står såklart radion fritt att lyfta olika ämnen som engagerar lokalt, med avstamp i livlig debatt som förts i insändarspalter. Men då ska man göra egen journalistik på det och inte på måfå läsa högt ur tidningens debattsidor.

Under inslaget på radions hemsida så finns en liten grå ruta där det står: ”Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk”. Lev upp till det och dumpa ”Insändarsvepet”.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp