DELA

Provår för Visit Åland kan leda till bra saker

Visit Åland står inför en stor utmaning. På ett år ska man visa att man gör rätt för sina anslag från landskapet, och mer än det.
En rejäl eld i baken.
Det är vad Visit Åland behöver tända nu, om man ska försäkra sig om framtida finansiering i nuvarande storleksordning från landskapsregeringen.
Näringsminister Fredrik Karlströms (Obs) beslut från i tisdags att skriva avtal med Visit Åland om marknadsföringen av Åland under 2012 är tämligen tydligt villkorat.
Avtalstexten är för all del hövlig och saklig, men undertexten klar: Gör ett bättre jobb, eller så måste vi se över pengarna. Ni har ett år på er.

Under många år har Visit Åland, tidigare Ålands turistförbund, haft en prenumeration på pengar från landskapet. Man har fått pengarna och gjort i stort sett som man brukar, producerat och tryckt broschyrer, deltagit i mässor, gjort kampanjer.
Det fotarbetet måste göras, och det finns en del av det som inte förändrats ett dugg. Det är knappast heller det som näringsminister Karlström vill förändra.
Det man inte gjort är att hitta på nya saker. Visit Åland är hopplöst efter när det gäller marknadsföring via sociala medier, man envisas med långsiktiga planer på tryckta broschyrer när utvecklingen på så många håll är på väg mot internet, mot rörligt material, mot läsplattor, mobilapplikationer och användare/besökare som själva bedömer och betygsätter sina resmål i olika forum.

Med tanke på hur hårt den nya landskapsregeringen gått ut med krav både på förnyelse och inbesparingar är avtalet följdriktigt, och det Fredrik Karlström gör är att lyfta på en sten och vänta på att det ska börja myllra där under.
Om Visit Åland kan svara på utmaningen och visa att man på effektivast möjliga sätt använder de pengar som finns för marknadsföring av Åland, och om man visar att man kan tänka nytt, då läggs stenen tillbaka.
Om inte, ja, då är det uppenbart dags för förändring.

Kanske ska Visit Åland se hotet om förändring som en möjlighet till förändring. Eftersom besökssiffrorna till Åland inte direkt visat en stigande kurva är det uppenbart något som kan göras bättre.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax