DELA
Foto: Wikimedia Commons

Protesterna mot Trump är ett gott tecken

Efter elva dagar vid makten har Donald Trump redan hunnit med att förarga miljontals människor världen över.

Men motreaktionerna mot Trumps utspel visar att det finns många som inte tänker sjunka till hans nivå.
USA:s nya president Donald Trump har inlett sin mandatperiod med att reta upp och skrämma stora delar av världen. Men för varje kontroversiellt utspel Trump har kommit med har tydliga motreaktioner kommit i retur.

Trumps administration har meddelat att de ska stoppa biståndet till länder och organisationer som på något sätt arbetar med aborter. Han har begränsat aborträtten i USA och stoppat statligt stöd till abortkliniker.

Protestmarschen mot beslutet lockade över en miljon människor i USA och i flera stora städer i andra länder. Bara någon dag senare meddelade Nederländerna att landet vill vara med och skapa en internationell stödfond som ska täcka det ekonomiska bortfall som USA:s nya biståndsdirektiv skapar. Lilianne Ploumen, handels- och utveckligsminister säger att fonden ska hjälpa kvinnor få information om preventivmedel och tillgång till abortkliniker.

Muren på gränsen mellan USA och Mexiko ska byggas. Det var ett av Trumps främsta kampanjlöften och många trodde nog att det bara var en kampanjslogan men i slutet av förra veckan kom beskedet att muren ska byggas snarast. Han har också utfärdat inreseförbud för människor som kommer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har lovat att de som nekas inträde till USA är välkomna till Kanada. 39 000 flyktingar från Syrien har sedan årsskiftet sökt skydd i Kanada. Den amerikanska kaffejätten Starbucks har meddelat att de ska anställa 10 000 flyktingar. Företaget planerar att under fem år nyanställa 10 000 människor i de 75 länder där de finns och inleder kampanjen i USA där personer som på något sätt arbetat i det militära ska få förtur.

Som ett av sina första projekt meddelade Trump att USA ska lämna den historiska klimatuppgörelsen och återigen satsa på olje- och gasutvinning.

Kinas president uppmanade så sent som i förra veckan USA att inte lämna överenskommelsen. Kina som länge har varit den globala bromsklossen för ett globalt klimatavtal är nu det land som försöker få USA att hålla sitt löfte. I dagarna kom också nyheten att Irland blir världens första land att sluta investera offentliga medel i fossila bränslen. Det handlar om investeringar från den irländska strategiska investeringsfonden som nu inte längre ska investera offentliga medel i branscher som har med fossilt bränsle att göra.

Världen rasar inte samman för att USA har valt en ny president, även om det har känts så den senaste veckan. Där Trump flyttar tillbaka USA:s position som världsledare visar andra att de är beredda att ta över stafettpinnen och fortsätta arbetet för en säkrare, mer rättvis värld som tar ansvar för framtida generationer.

Motreaktionerna visar att det finns regeringar, privatpersoner och företag som är redo att stå upp för alla människors lika värde. Trumps valseger har utmanat den rådande världsbilden men det verkar också ha blivit en väckarklocka. En väckarklocka som gör att människor engagerar sig i politik som sträcker sig längre än den egna plånboken.

Det finns ett solidaritetsbudskap i motståndet mot Trump, och det budskapet lever förhoppningsvis längre än den här mandatperioden.