DELA

Politiskt mod av Nordlund att säga precis som det är

Åländsk politisk debatt är ganska låst. De många timmarna som läggs ner på att debattera viktiga frågor, som till exempel budgeten, leder inte till att någon byter åsikt. Ofta handlar den om att beskylla motståndarna för alla tänkbara fel och misstag i en anklagande och lätt uppgiven ton.
På onsdagskvällen gjorde finansansvariga Roger Nordlund (C) tvärtom. Han rannsakade sig själv och sina tidigare beslut, han redogjorde för hur han i ett samarbete med andra partier delvis bytt åsikt, och han lovade att han denna gång inte tänkte fega ur från det han tycker är rätt.
Det hjälps inte. Man blir imponerad, inte bara av den intellektuella ärligheten och modet i att ta striden med sitt eget parti i denna fråga, utan också av att en politiker av Roger Nordlunds rang och erfarenhet nu sätter sig själv i blöt för det han tror är bäst för Åland.

Samhällsreform-arbetet är utan tvekan det största förändringsarbete som just nu pågår på Åland. Det är nödvändigt, det är alla överens om. I regeringsprogrammet och i den liggande budgeten finns en enighet mellan regeringspartierna att detta är rätt väg att gå.
Detta har också Centern accepterat, inklusive gruppordförande Runar Karlsson och partiordförande Harry Jansson.
Skillnaden är att Roger Nordlund, i likhet med Gun-Mari Lindholm (Ob) och Camilla Gunell (S) ser de åtgärder som nu vidtagits som början på processen. Många tunga namn i Centern ser det som ett slut.
Sedan ska det räcka, förutom om nu några kommuner skulle vilja slå sig samman.

Det är naturligtvis Centern som parti som ska reda ut vad Centern vill. Men. Om en politiker som Roger Nordlund, som suttit på alla tunga poster i landskapet, och som lett partiet både i goda och dåliga tider, har något allvarligt att säga, då borde man lyssna.
Inte som Harry Jansson och Runar Karlsson skjuta ansvaret för eventuella kommande sammanslagningar på kommunerna trots att man själv både tror och vet att det vore bättre med nya samarbetsformer.
Det är fegt, och det är inte det vi har lagtingspolitiker och regering till. Dem har vi för att leda vägen för hela Åland.

Respekt, Roger N, för att du hade modet att omvärdera tidigare beslut, och för att du nu som finansminister ser sanningen i vitögat.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax