DELA

Politisk journalistik får gärna vara underhållande

Politik och journalistik lever i symbios, men har inte samma mål för sin passion.
Inför det förra lagtings- och kommunalvalet förutspådde jag att kommunindelningen skulle bli en viktig valfråga, att det rentav skulle bli en av valets hetaste potatisar.
Det var helt fel. Ingen ville prata om kommunstrukturen då, utom Socialdemokraterna och Frisinnad samverkan, och deras inviter lyssnade ingen till.

De flesta som försökte sig på förhandstippningar av valet trodde på en liberal framgång, men inte att den skulle bli så stor som den blev. Vi trodde att Socialdemokraterna skulle backa, men inte med hälften. Vi trodde att Centern skulle få det tufft, men det gick bättre än väntat.
Kort sagt, alla valprognoser, pejlingar och expertutlåtande till trots är det ingen som kan säga hur det går i ett val innan det är avgjort, det vill säga innan väljarna skrivit den där siffran på sin valsedel.

Vi journalister försöker, för att det är vårt jobb, för att det är intressant, för att vi vill öka intresset för denna grundbult i den demokratiska processen, men för det mesta har vi ändå fel åtminstone på någon punkt.
Många politiker tycker att vi borde låta bli, därför att de mer eller mindre väl underbyggda prognoser vi kommer med i sig kan påverka valet.. Den blivande socialdemokratiska partiledaren i Sverige, Håkan Juholt, menar att den politiska journalistiken blivit urusel, och att man bara förlitar sig på opinionsundersökningar för att man är för lat eller för okunnig för att spegla politiken på djupet.

Nåjo. Det kan säkert äga sin riktighet, men skulle den politiska journalistiken se ut som politikerna vill ha den, så skulle ingen läsa den, och det var ju lika illa det.
Både som nyhetsjournalist och som kommenterande journalist har man stor makt. Man kan ge uppmärksamhet, man kan ge utrymme för och uttrycka kritik, man kan välja vilka frågor man ställer, man kan gräva fram saker som politiker inte vill avslöja. Man kan undandra uppmärksamhet.

Intressant nog är detta sistnämnda den vanligaste kritiken från politikerhåll. Vi inom media exponerar aldrig tillräckligt, och när vi gör det så är det vinklat eller osant eller gynnar något annat parti.
Låt mig därför komma med en avsiktsförklaring för Nya Ålands del, både inför riksdagsvalet och inför den stundande bataljen kring lagtings- och kommunalvalet:
Vi kommer att göra vårt jobb efter allra bästa förmåga. Vi ska jobba stenhårt för att berätta om och belysa valen så mångsidigt och intressant och roligt som möjligt, men vi gör det inte för partierna. Vi gör det för väljarna.

Om det betyder att någon finstilt detalj i partiprogrammet försvinner, eller att alla kandidater inte får på millimetern samma uppmärksamhet, eller att vi inte går på alla presstillfällen och debatter som ordnas, då är det inte av förakt för politiken, utan för att vi gör den prioriteringen för våra läsare och för väljarna.
Om vi gör ett dåligt jobb är all kritik välkommen, men ha gärna den utgångspunkten i tankarna, ni läsare, ni väljare, ni politiker. Partiernas jobb är att vinna ett val. Nya Ålands jobb är att så många som möjligt ska vilja rösta.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax