DELA
Foto: Stefan Öhberg

Politiker, ge Åland gratis mensskydd

Mellan 5 000 och 7 500 euro under en livstid. Så mycket betalar kvinnor för mensskydd.
Skottland har som första land i världen beslutat att dessa nu ska bli gratis för kvinnor. Åland, vad dröjer?

2018 började Skottland erbjuda gratis mensskydd till studenter på skolor och universitet. 2019 blev de tillgängliga även på bibliotek och rekreationscenter. Nu har landet tagit det ett steg längre. I tisdags röstade parlamentet igenom ett förslag till att göra mensskydd gratis för alla.

Röstningen var det första av tre steg för att få lagförslaget godkänt. Ingen röstade emot. Initiativtagaren till motionen, Monica Lennon, konstaterade att det var ett betydande steg för jämställdhet.

”Kvinnor och flickor är allt för ofta bortglömda i politiska processer”, sade hon under tisdagens debatt.

Trots att det är en viktig hygienfråga som rör hälften av befolkningen så klassas mensskydd ännu som ”lyxprodukter”. I alla fall om man tittar till priset.

2016 beslöt EU att medlemsländerna själva fick bestämma kring sin mensskydds-beskattning. Storbritannien och Irland dumpade skatten helt och Frankrike sänkte sin till 5,5 procent. Det gjorde dock inte Finland som tillsammans med Sverige har de högsta mervärdesskatterna i EU. 24 och 25 procent är ”blodsskatten” för finländska och svenska kvinnor.

Enligt en svensk motion om gratis mensskydd framförd av Gudrun Schyman (V) år 2004 lägger en kvinna 100–150 kronor per månad på mensskydd. Det blir mellan 1 200 och 1 800 per år. Under 45 års tid, den genomsnittliga mensperioden, så betalar en kvinna alltså mellan 54 000 och 81 000 kronor.

Det är mellan 5 000 och 7 000 euro.

Uträkningen ligger i linje med andra uppskattningar som gjorts kring kostnaden för mensskydd. På det kan vi lägga kostnad för gynekologbesök, värktabletter och p-piller (som i vissa fall används för att reglera mens).

Som grädde på moset kan konstateras att kvinnor fortfarande inte tjänar lika mycket som män och att kostnader relaterade till menstruation blir ännu oskäligare.

Det minsta man kan begära är att skatten sänks till tio procent såsom för övriga hälsoprodukter i Finland. Det föreslog Vänsterförbundets vice ordförande, riksdagsledamoten Hanna Sarkkinen 2017 i en lagproposition. Det blev tyvärr inte verklighet i Finland, där vi alltså fortsättningsvis får betala.

Men det bästa vore ju förstås att följa Skottlands exempel och göra mensskydd helt kostnadsfria. Det tåls att understrykas, mensskydd är inte produkter man väljer att köpa. De är en nödvändighet.

”Av någon anledning upplevs mensprodukter som lyx, en lyx som kvinnor måste betala för. Varför ses toalettpapper som en nödvändighet 2020, men inte mensskydd?”

Det frågade den skotska parlamentarikern Alison Johnstone under tisdagens debatt.

Vill man vara krass och cynisk man kan säga att om det bara vore män som behövde WC-papper skulle det högst antagligen vara gratis.

I en intervju med Time Magazine får USA:s tidigare presidenten Barack Obama uttala sig om kostnaderna för mensskydd.

”Jag måste säga dig att jag har ingen aning om varför stater skulle skatta dem som ”lyx-produkter”. Jag misstänker att det är för att det var män som skapade lagarna när de skatterna godkändes.”

Om inte Finland tänker göra slag i saken, så kan de åländska politikerna vara desto modigare.

Här kunde Åland statuera ett hållbart exempel genom att även omfatta menskoppar och tygbindor som både är miljövänliga och mer ekonomiska än andra mensskydd. Varje kropp är olika och det behöver finnas ett utbud av alternativ för att säkerställa en bekväm och trygg menstruation.

Här finns viktiga beslut att ta för att främja jämställdhet och förbättra åländska kvinnors ekonomi. Kom igen politiker, våga lyfta mensen!