DELA

Politik styr stadsdirektörsvalet

På tisdag ska fullmäktige i Mariehamn välja ny stadsdirektör. Stadsstyrelsen avstod från att komma med ett förslag, för att man inte kunnat enas och inte kan ha en sluten omröstning i frågan.
Det betyder, i klartext, att det nu gått politik i stadsdirektörsutnämningen. Av de fyra kandidater som finns kvar i den sista omgången finns det ingen som stadsstyrelsen kan enas om, för att fullmäktigegrupperna inte är överens, och det sist och slutligen är i fullmäktige som beslutet fattas.

Så, hur ser uppställningen ut.
En kvalificerad gissning är följande:
Moderaterna stöder Emma Dahlén. Ledande moderater som Tage Silander har redan tidigt uttryckt stöd för henne, och inget tyder på att inställningen förändrats.
Liberalerna och Socialdemokraterna stöder Barbara Heinonen. Med bara deras stöd blir hon inte vald, åtminstone inte i en första omgång. Det behövs åtminstone en ledamot till som tungan på vågen, och det är inte alls osannolikt att man kan hitta en sådan. Heinonen är den som i Mercuri Urvals kravprofilsutredning får de högsta poängen.
Centern är splittrad. Det finns centerledamöter som kanske stöder Jesper Eliasson, som genom partiets försorg kallades till intervju, och det finns centerledamöter som kanske vill föra fram talman Britt Lundberg som kandidat, om hon ger sitt samtycke till det.
Obunden samling i Mariehamn kan alltså bli tungan på vågen, och det räcker att en av dem väljer att rösta för Heinonen.

Själva
omröstningen blir med stor sannolikhet sluten, så att man i efterskott inte kan veta hur partisympatierna gick, vilket förstås är bra, eftersom alla partier ska samarbeta med en blivande stadsdirektör.
Enligt den urvalsprocess som Mercuri urval gjort, och som alla inblandade beskriver som mycket positiv och upplysande, finns det tre mycket starka kandidater till stadsdirektörsposten; Emma Dahlén, Barbara Heinonen och Annica Ekstedt.
I det underlag som Mercuri urval tagit fram har Heinonen och Ekstedt något högre poäng, medan Dahlén förstås har en hemmaplansfavör som kan bli till hennes nackdel i ett politiskt val där det kan bli fråga om hur hon som tjänsteman positionerat sig i olika frågor som varit politiskt heta.

Mariehamns stad satsade en rejäl slant på att låta en professionell rekryteringsfirma göra markarbetet inför stadsdirektörsvalet, och det visade sig vara en bra sak. Man har nu ett underlag att ta ställning till som eliminerat de klart olämpliga, som rangordnat och motiverat olika styrkor (och svagheter).

När debatten och omröstningen i fullmäktige vidtar (missa inte direktsändningen i Åland24), så kommer ledamöterna att tala vackert om sina kandidaters fördelar, och förhoppningsvis avhålla sig från att tala illa om de andra, inte bara för att det är fult, utan också för att den som vinner ska kunna göra det utan negativa utgångspunkter till något parti eller någon ledamot.
Utgångsläget är alltså gott. Det blir en bra stadsdirektör med ett bra utgångsläge, om bara våra politiker lyckas hålla en civiliserad ton på debatten.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax