DELA

Personval avgör i jämnt startfält

Ett jämnt val och ett ännu jämnare lagting blir det sannolika resultatet av lagtingsvalet den 16 oktober.
Siffror kan vara väldigt, väldigt intressanta.
Ålands statistik- och utredningsbyrå har rett ut hur partiernas laguppställningar inför lagtingsvalet ser ut, och av det kan man utläsa mycket. Om man korsar statistiken med de tendenser som hittills gjorda valpejlingar gett ser man vissa samband.

Ett samband är att en lyckad kandidatnominering, som ger både bredd och djup i laget, ofta återspeglar energinivån i partiet och därmed också ger en fingervisning om valresultatet.
Ser man det så ser det mörkt ut för Liberalerna, som både har den högsta medelåldern på kandidaterna, har backat vad gäller jämställdheten och har färre kandidater än förra gången.
Även Centern har problem med att hitta unga kandidater och kvinnor.

Ålands framtid har mycket fler kandidater än i förra valet, och många ungdomar. Där är problemet att andelen kvinnor är så låg.
Obunden samling, Moderaterna och Socialdemokraterna har samtliga en hyfsad balans mellan män och kvinnor, unga och gamla, vilket kanske också återspeglar att man haft mer tid att lägga på valet än de partier som burit regeringsansvaret.

Nu är det ändå så att varje åländskt val avgörs på personplanet. Det är kandidaterna som personer som drar rösterna mycket oftare än partierna, vars politik program ofta bara är en fingervisning om vartåt det lutar.
Se bara på resultaten man får i JCs valmaskin, där svaren inte sällan ger kandidater från samma parti både på topp-fem-listan och på bottenlistan.

I samtliga pejlingar hittills har de stora partierna backat och de mindre gått framåt. Den tendensen motsägs inte när man analyserar ÅSUBs kandidatpresentation i siffror, snarare tvärtom.
Chansen att vi efter valet har ett lagting med flera nästan jämnstora partier börjar bli allt mer sannolik, vilket naturligtvis öppnar för en helt ny typ av regeringsförhandlingar, kanske i stil med dem vi såg i Finland efter riksdagsvalet.

Och blir det så, ja då är faktiskt den personliga kompetensen hos ministerkandidaterna ännu viktigare. Låt höra, åländska partier, vilka är era blivande ministrar?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax