DELA

Partiet som är mästare i att ha olika åsikter

Åländsk center gjorde det igen. Man lyckades vara både för och emot i en viktig fråga, och därmed hålla dörrar öppna åt alla håll.
Nog är det väl fantastiskt ändå, att åländsk politik har ett parti som är så elastiskt att där kan finnas diametralt motsatta åsikter i samma frågor, och alla, både Centern internt och de övriga partierna, bara rycker på axlarna och skrattar.
Häromsistens var det Runar Karlsson som ändrade åsikt om Kommunernas socialtjänst mellan Laby och Mariehamn.
I måndags i lagtinget var det Anders Englund som stegade upp strax efter att gruppordförande Karlsson försäkrat att Centern nu tar sitt ansvar för den långa processen kring avbytarservicen, även om det smakar surt. Nu skulle jordbrukssektorn dra åt svångremmen, som man lovat i regeringsprogram och budget.

Det tyckte inte Englund, som i sista stund, väl medveten om att en trygg majoritet finns för att rösta igenom förslaget, slöt sig till oppositionen för stunden.
Därmed har Centern än en gång ett parti som har en åsikt, och ledamöter som fronderar ostraffat, och som kan dra missnöjesrösterna till sig.

Som om inte detta vore nog uttryckte Runar Karlsson bara lite senare ”vissa betänkligheter” till att bygga en ny bro till Vårdö, något som Centern och Socialdemokraterna drivit igenom i regeringen, väl medveten om att Englund bor på Vårdö och är en stark anhängare till allt som byggs åt det hållet.

I regeringen röstade man nyligen om trafiken över Åva-Jurmo, och där hade infrastrukturminister Veronica Thörnroos en åsikt och resten av regeringen, inklusive finansminister Roger Nordlund från samma parti, en annan.
Partiordförande Harry Jansson, han tyckte i en intervju nyligen i Åland24 att det var alldeles underbart med ett parti där det är högt till tak och många olika åsikter.

Kort sagt, Åländsk Center är mästare på att alltid, alltid ha folk på alla sidor. Det vore omöjligt för de andra partierna, där interna strider av detta slag alltid blir mer allvarliga eller trycks under ytan.
När saker ställs på sin spets piskar man till sist ändå in en majoritet för det alternativ eller den regering man sitter i, men om partiet har ett intresse för något är frågor aldrig döda, särskilt inte om de på något sätt är jordbruksrelaterade.

finns nämligen alltid möjligheten att skicka fram Ålands producentförbund att agera i en fråga som Centern sedan kan stiga fram och stöda.

Är detta en dålig sak, kan man undra. Är Centern inte att lita på?
Så långt ska man kanske inte gå, men man kan räkna med att det är ett överlevnadsparti som visat sig vara både förvånansvärt segt i en stark strukturförändring på landsbygden, och förvånansvärt handlingskraftigt för att vara så splittrat.

Kanske borde den svenska s-ledaren Stefan Löfven inför sin regeringsbildning göra ett studiebesök till Åländsk center, för att lära sig hur man inom en grupp kan ha helt olika åsikter i vissa frågor och ändå lyckas behålla makt och till och med få saker gjorda, ibland.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax