DELA
Foto: Ida K Jansson

Partiernas logotyper bör lämna arenorna

Idrotten bör vara partipolitiskt obunden. Därför hör politiska logotyper inte hemma på matchtröjor, på arenorna eller i matchannonserna.
”Kutym” och ”inget nytt fenomen”. Så beskriver Åland Uniteds sportchef Mikael Virta företeelsen med politiska partier som sponsorer till laget. På Åland är det fritt fram för de politiska partierna att sponsra idrotten och på så sätt erhålla synlighet i matchannonser och på arenorna.

Juridiskt sätt finns det ingenting som stoppar politisk reklam inom idrotten i Finland. Det är upp till Finlands olympiska kommitté. Men föreningarna kan och bör ändå gå i bräschen för att få till stånd en ändring i regelverket genom att göra lokala förbud.

År 2009 tvingades IFK Mariehamns hockeyherrar bryta sitt sponsoravtal med Obunden samling. Detta eftersom spelarna hade partiets logga på sin utrustning och det stred mot Svenska ishockeyförbundets regelverk. Åland United har valt att avböja Åländsk demokratis offertförfrågan gällande tröjsponsorskap.

Ett nej var givet då varken Fifa eller Finlands bollförbund tillåter att spelare bär på politiska logotyper. Åländsk demokrati kommer däremot i egenskap av sponsor få synlighet i Åland Uniteds annonser och på matchdagarna.

En av grundpelarna inom idrotten är att alla – oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, kön, ålder, sexualitet och politisk tillhörighet, ska vara välkomna. Därför smakar det illa med politiska partiers logotyper, även om de endast syns i en matchannons i tidningen, på ett plakat på arenan eller ropas ut ur högtalaren på matchdagen.

Det är först nu, då Åländsk demokrati står som sponsor, som lämpligheten med politiska partier som sponsorer har ifrågasatts på Åland. Det är beklagligt men samtidigt förståeligt. Eftersom alla ska välkomnas till idrottsarenorna är det motstridigt om laget själva väljer att ge Åländsk demokrati synlighet.

Vilken värdegrund är det som Åland United vill stå för och förmedla? Åländsk demokrati hymlar inte med sina åsikter om flyktingar. ”Vi är helt emot ytterligare flyktinginvandring från så kallade riskländer.”, skriver de i sitt valmansföreningsprogram.

De välkomnar inte alla till Åland – Åland United välkomnar ni alla till arenan?

De politiska partierna bör givetvis fortsätta att engagera sig inom idrotten. Mest naturligt är det ifall det sker genom att sträva efter en idrottsvänlig politik med goda förutsättningar för idrottsutövande för alla åldrar, för amatörer och professionella. Om de vill fortsätta med att bidra ekonomiskt ur partikassan så kan de göra det av rent engagemang utan att förvänta sig synlighet.

Idrotten är i många fall beroende av sponsorer men för den skull är det inte acceptabelt att tillåta vilken typ av sponsring som helst. Sponsorerna och de sponsrade måste ha en gemensam värdegrund. Det finns säkert de spelare och anhängare som varken bryr sig eller tänker på vilka partier eller företag som syns på arenan – men det finns de som gör det.

Som Jani Westerlund, sportchef på Ålands idrott, säger: ”Bär en medlem på ett politiskt budskap bör alla medlemmar också kunna stå för dem. Man ska inte kunna trycka på sina medlemmar åsikter som de inte står för”.