DELA
Foto: Ida K Jansson

Paf visar vägen

Paf håller på att gå från ord till handling. Bli ett ansvarsfullt spelbolag – på riktigt.
Det är värt alla förlorade miljoner.

Tolv miljoner euro i förlorade intäkter. Det är den förväntade prislappen för Paf:s insatser för att i början av nästa år inte ha kvar en endaste storspelare, som Nya Åland rapporterade om i torsdags.

Det råder inga tvivel om att Paf-medlen är viktiga för Åland. Landskapets idrotts- och föreningsliv skulle antagligen både bildligt och bokstavligt vara mycket fattigare utan Paf. Men moraliskt är Paf:s linje den enda rätta. Vi kan inte ta från de sjuka för att ge till de fattiga.

Det känns som om Paf, som redan en längre tid marknadsfört sig sig själv som att ansvarsfullt spelbolag, nu menar allvar. Det är inga floskler, utan konkreta handlingar.

Förlustgränsen på 30 000 euro är en bra början, men man ska inte blunda för att det för de allra flesta är oerhört mycket pengar och vi får hoppas att spelbolaget tar ytterligare krafttag för sunt spelande.

I Sverige pyr debatten om spelbolagens marknadsföring efter att civilminister Ardalan Shekarabi (S) initierat en utredning. Han beskriver spelreklamssituationen som ohållbar och utesluter inte kraftiga begränsningar eller förbud mot vissa typer av reklam.

Hans ord skrämmer inte minst medierna som på senare tid får en avsevärd del av sina annonsintäkter från just spelbolag. Enligt dagens regler ska reklamen vara ”måttfull”, men vad som riktigt menas med det verkar det råda delade meningar om.

För den konsumerar svensk media känns åtminstone inte mängden av reklam måttfull. Den möter en på tv, i tidningar, på radio och i poddar. För de flesta är det på sin höjd irriterande, men för den som lider av spelmissbruk eller -beroende är det ett helvete.

Det vittnar Youtube-profilen Carl Deman om i en kortdokumentär för SVT. Hans spelmissbruk höll på att kosta honom livet och nu finns reklamen där som lockar och pockar.

Bonusar, gratissnurr och löften om rikedom – ofta med profilerade personer som ansikten utåt. Deman ifrågasätter varför spel är fritt fram att marknadsföra på ett aggressivt sätt medan helt andra regler gäller för alkohol. Tänk om Alko eller Systembolaget fick locka med gratis sprit som välkomstbonus till nya kunder?

I Sverige har antalet spelmissbrukare nästan fördubblat under de senaste tio åren och enligt Folkhälsomyndigheten lider cirka fyra procent av befolkningen någon form av spelproblematik. Samtidigt visar en studie att självmordsdödligheten är 15 gånger större för spelberoende jämfört med befolkningen i stort. Ungefär lika stor som hos alkohol- och narkotikaberoende.

Internetspel är inte bundet till landsgränser och blir regleringen för strikt säger bolagen adjö och tar med sig spelarna någon annanstans. Det är ett argument som används flitigt av dem som motsätter sig regelskärpningar. Men om spelbranschen inte klarar av självreglering så måste politikerna gripa in, även om det skulle leda till förlorade skattemedel.

Spel kommer säkert alltid att finnas, men om vi vill kunna se oss själva i ögonen går det inte att ha en laissez faire-attityd.

Att Paf vänt sig till svenska spelmyndigheten för att efterfråga krav på större transparens och krav på hur spelbolagen redovisar sina spelarsegment är bra.

Förhoppningsvis kan Paf vara ett föredöme som inspirerar andra spelbolag. Även om Paf är en ”liten fisk i en stor ocean där det stormar kraftigt”, som styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz uttryckte det under onsdagens inofficiella bolagsstämma.