DELA
Foto: Jonas Edsvik

På nätet har kunden blivit själva varan

Facebook hyllades under den arabiska våren för att vara en samlingsplats som bidrog till diktaturers sammanfall.

Men tongångarna nu andra. Nu beskylls nätets jättar för att ha blivit en övervakningsmaskin som premierar polarisering och hat.
Orsaken är tyvärr enkel. Det är så de tjänar sina pengar på oss. Vi är inte längre användarna, vi är själva varan.

Norska konsumentverket har i ett exemperiment läst igenom de användaravtal som en vanlig telefons applikationer kräver att du godkänner. Det tog 31 timmar att bara läsa igenom pappersbunten på över 900 sidor.

Och det tar betydligt längre att faktiskt förstå vad de innebär, enligt Finn Lützow-Holm Myrstad från Konsumentverket.

– Bara genom att koppla upp sig mot internet hamnar man i en take it, or leave it-situation, menar Lützow-Holm Myrstad.

Riskerna med att, som alla människor trots allt gör, godkänna de finstilta avtal är att du då blir föremål för datainsamling. Enligt Harto Pönkä, utbildare inom sociala medier, har hundratusentals finländare lämnat Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen där det uppdagades hur användarinformationen användes för att påverka den amerikanska valrörelsen.

Men det som hände i fallet med Cambridge Analytica-skandalen är faktiskt vardagsmat. Utgångspunkten kanske är inte att påverka din politiska åsikt, utan däremot att stjäla din uppmärksamhet. Den datainsamling som du själv godkänner är grunden för hur de stora internetföretagen gör sitt yttersta för att din uppmärksamhet fortsättningsvis ska riktas mot dem.

Problemet med de algoritmer som ligger till grund för systemet, menar tekonologi-sociologen Zeynep Tufekci, är att ingen riktigt tycks veta hur de fungerar.

Ett exempel är rekommendationer på Youtube där sidans algoritmer förutspår vilken video du kommer att vilja se efter att den du har valt har tagit slut. Studier har visat att klippens innehåll blir allt mer extremt ju fler rekommenderade klipp du väljer att titta på.

I samband med Trumps valkampanj valde Tufekci att se videoklipp från kampanjen. Några videor senare förändrades innehållet så att hon efter ett tag rekommenderades vit makt-klipp. Orsaken är att algoritmerna hade listat ut att människor som såg på Trumpklipp verkade stanna kvar på sidan när de fick sådant material på förslag.

Ett annat exempel är när hon sökte på en video om att äta vegetariskt som sedan utvecklades till att hon rekommenderades klipp om veganmat.

Viljan att få dig att stanna kvar har att göra med hur många annonser de hinner visa dig. Det är förklaringen till att tjänster som är värda så fruktansvärt mycket pengar som Google och Facebook fortfarande kan vara gratis. De tjänar sina pengar på dig.

Ett snäpp värre är då exemplet där en grupp ingenjörer fick i uppdrag av Tufekci utföra ett experiment. Nämligen att se hur långt en så kallad självlärande algoritm kan förutspå beteende. Under experimentet visade det sig, enligt Tufekci, att med tillräckligt mycket data kunde algoritmen med förvånansvärt god träffsäkerhet förutspå när människor som lider av vissa typer av psykisk ohälsa skulle drabbas av mani innan faktiska symtom syntes, enbart på grund av deras aktivitet på sociala medier.

Tänk om till exempel nätcasinon skulle få för sig att rikta annonser till specifika personer utifrån algoritmernas gissningar i sådana fall. Problemet är att det inte längre krävs att människor med flit vill rikta in sig på så pass sårbara grupper. Algoritmerna kan själva lära sig mänskligt beteende och rikta annonser till specifika användare utan att vi riktigt tycks förstå hur de har kommit fram till sina slutsatser.

Vi kommer knappast alla att sluta använda sociala medier i morgon. Därför är det viktigt att vi är medvetna om hur den grundläggande infrastrukturen fungerar, för om vi känner till den har vi också en större möjlighet att genomskåda när vi drabbas.

Därför är det också otroligt viktigt att de regelverk som i dag fortfarande är förhållandevis svaga stärks så att användarna faktiskt får tillbaka makten över sina flöden.