DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>SPÄNNANDE Så är det inför valet, kanske mer för oss väljare än för partiledarna, som alla förväntas leda sina partier till en valseger. Där är det mindre spänning och mer ”vinna eller försvinna”. Bilden är tagen under Nya Ålands partiledardebatt som kan ses på Ålandskanalen i kväll och på vår hemsida.

Osäkert in i det sista, så glöm inte att rösta

Nu åker socialdemokraterna ur regeringen – om man får tro Nyans pejling.

Och får liberalerna vara med om centern tar makten?
Än är valet inte avgjort, ifall någon mot förmodan trodde det. De osäkra väljarna är fortfarande många, framgår det av pejlingen som Nya Åland har gjort, den här gången med 300 tillfrågade.

Jämfört med senast har centern gått till ledning med liberalerna tätt i hälarna medan socialdemokraterna har rasat.

Centern har i samtliga pejlingar hållit sig stadigt på första eller andra plats. Liberalerna har gått upp till andra plats och socialdemokraterna har rasat till en femte plats. De två – socialdemokrater och liberaler – är som kommunicerande kärl än en gång.

Intressant är att både moderaterna och de obundna ligger före socialdemokraterna den här gången. I valet för fyra år sen fick de två tillsammans åtta mandat. Sen kom det stora avhoppet när hela den obundna gruppen bytte läger. Många trodde då att de obundna var ute ur spelet. Men icke. I pejlingen ligger de nästan jämsides med moderaterna.

Moderaternas förhoppning att de obundna lagtingsledamöterna avhopp skulle leda till att partiet i inkommande val blir dubbelt så stort som senast verkar alltså komma på skam. Kanske ligger det något i det ”stalltips” som Nyans pejlare fick att Bert Häggblom, som ställt sig spetsen för de obundna, drar röster. Han har varit borta från politiken länge, så han har inte kunnat göra bort sig i väljarnas ögon. Och den obundna gruppen var från början hans skapelse. Det kommer säkert många ihåg.

Det andra stalltipset gällde moderaternas Tage Silander. Också han har hållit sig på sidan om en tid och kommer in som oförbrukad. Få se om de två så att säga tar ut varann.

Om resultatet i pejlingen skulle bli valresultat inträder den intressanta frågan om regeringsbildning. Kan moderater och obundna sitta i samma regering? I så fall skulle de tillsammans med centern ha en procentmässig majoritet. Om inte måste centern välja.

Tar man moderater eller obundna med i regeringen? Kan man få ihop det med liberalerna utöver moderater/ obundna? Ålands framtid kommer knappast på tal, personrelationerna är inte de bästa efter att Harry Jansson som ÅF-ledamot i lagtinget hoppade till centern.

Och socialdemokraterna? Ett parti som rasar kraftigt anses av tradition må bäst i opposition, kanske inte av partiets medlemmar och väljare men av de andra partierna. Men efter det här kanske de (S)-väljare, som nu tvekar eller har kryssat i något annat ändrar sig när de ser vartåt det lutar?

Liberalerna då? Kämpar med centern om tätplatsen och tar mer än gärna över lantrådsposten. Blir det liberaler, center och moderater eller liberaler, center och socialdemokrater? Eller kan det bli en koalition där centern och Ålands framtid ställs på sidan om?

Det är väljarna som avgör!