DELA
Foto: Jonas Edsvik

Oroande siffror för Socialdemokraterna

Gallupdeltagarna säger ja till färre kommuner och ja till en grön omställning.
Ändå gör Socialdemokraterna sitt sämsta resultat hittills i Åland Gallup, som redovisas i onsdagens Nya Åland.

Om man ser bara till augustigallupen blir S mindre än Hållbart Initiativ.
En gallup är bara en gallup och visar förstås ingenting annat än hur de 950 personer som deltog den här månaden tycker. 950 personer ska dock tilläggas är det största deltagandet som Åland Gallup någonsin har haft.

En majoritet av deltagarna vill ha en kommunreform. Nya Ålands fråga om hur många kommuner Åland ska ha visar att hälften vill ha fyra kommuner, medan drygt var tredje väljare vill ha 16 kommuner.

Stödet för färre kommuner är starkare nu än för drygt ett år sedan när Nya Åland ställde frågan första gången. Då var 46 procent för en sammanslagning och 37 procent för nuvarande kommunstruktur. Om man exkluderar mariehamnarnas deltagande i gallupen är bilden dock en annan. 46 procent av deltagarna utanför Mariehamn väljer 16 kommuner, mot 40 procent som är för en reducering av antalet kommuner.

En majoritet av deltagarna tror också på människans påverkan på klimatet. 55 procent av ålänningarna tror att människan påverkar klimatet och att vi ska ligga i framkant vad gäller den gröna omställningen, även om det kostar pengar. Ytterligare 26 procent av ålänningarna tror att människan påverkar klimatet, men att Ålands betydelse är så liten att vi inte behöver vara först i klimatomställningen. Men sammantaget kan sägas att drygt 80 procent av ålänningarna på ett eller annat sätt tror på människans påverkan på klimatet.

Gallupdeltagarna föredrar alltså färre kommuner och en vilja att göra en ansträngning för att förbättra klimatet. Det känns som en seger för socialdemokratiska sakfrågor.

Men stödet för Socialdemokraterna går neråt. Gallupresultatet omsatt i antal mandat i lagtinget ger ett S-tapp till tre lagtingsplatser – ett resultat som senast upprepades 2007, då det sämsta valet sedan 1979. Förtroendet för partiledare Camilla Gunell har dessutom dalat. Från att ha varit varit gallupens givna tvåa i förtroendemätningarna senaste gången är hon nu nere på femte plats.

I sammanställningen av samtliga unika gallupdeltagare är det inte riktigt så illa för S som i enbart augustigallupen. Där når socialdemokraterna fyra mandat i lagtinget. Månadsvis sjunker dock stödet, från toppnoteringen i mars med ett stöd på 18,9 procent har partiet kontinuerligt tappat mark. I augustimätningen är Socialdemokraterna nere på 10,5 procent.

Huruvida det här resultatet speglar vad som sker i oktober är förstås omöjligt att sia om, men galluptrenden är tydlig.

En bidragande orsak är troligtvis bildandet av Hållbart Initiativ. HI ser fortsättningsvis ut att ha medvind och gallupen ger dem tre mandat även denna månad. Sett bara till den här månaden har de gått om Socialdemokraterna.

Av de som uppger att de tänker rösta på HI har 27 procent tidigare röstat socialdemokratiskt, följt av 21 procent från Liberalerna. HI ser med andra ord ut att utmana om de grönblåa och grönröda väljarna.

Att Hållbart Initiativ som ny politisk rörelse utan något politiskt bagage går starkt i gallupen är förstås inte förvånande. Det har funnits ett uppdämt behov av alternativ i klimatdebatten, ett utrymme som HI tycks lyckas fylla.

Det återstår att se om ett sådant stöd håller i sig fram till valdagen när människor sist och slutligen ska lägga sin röst på det alternativ de anser vara bäst för hela Åland. Då gäller det att kunna presentera lösningar i flera frågor än klimatfrågan.

Risken finns också att HI-utspelet om de så kallade omställningsobligationerna som partiet menar att landskapet ska låna, en summa som enligt partiet kan uppgå till 300 miljoner euro, kan skrämma bort väljare som velar mellan HI och andra alternativ.

Ålands socialdemokrater behöver hur som helst hitta profilfrågor i valrörelsen för att konkurrera, inte bara med Liberalerna, utan nu även med Hållbart initiativ om det ska bli en lyckad valrörelse för partiets del.