DELA

Orlando skapar en brytpunkt

Reaktionerna på terrordådet i Orlando visar att även vi i Norden har en lång väg att vandra när det kommer till attityder mot HBTQIA*-personer.

Ytterligare ett terrordåd har drabbat USA. Måndagens uppgifter är att åtminstone 50 personer har skjutits ihjäl på en gayklubb i Orlando, Florida. Minst lika många har skadats.

Svenska QX beskriver massmordet som det värsta terrordådet mot HBTQIA-rörelsen någonsin. Expressen kallar det för HBTQIA-rörelsens Utöya.

I den efterföljande debatten har det uppstått en diaspora av hyllningar. En del av de som på Twitter inte uttrycker sin avsky mot det inträffade är är kristna fundamentalister. De förringar terrordådet på grund av den specifika måltavlan, på grund av att offren befann sig på en gayklubb. På grund av att offren inte levde sina liv enligt den fundamentalistiska synen på män och kvinnor.

Omar Mateen som utförde dådet har beskrivits som utsänd av Gud.

Dådet har skapat en brytpunkt där fundamentalister med olika trosuppfattningar förminskar attackens vidrighet för att offren inte anses vara lika mycket värda, för att offren inte lever sina liv enligt den heteronormativa övertygelsen. Den lilla majoritet som nu förminskar massmordet hade knappast agerat på samma sätt när bombattackerna i Boston eller skjutningen i Charleston inträffade.

Det ska givetvis sägas att många kristna och muslimer fördömer dådet och att de accepterar människor oavsett sexuell läggning. Det ska också tilläggas att stödet för offren och alla berörda översvämmar det hat som finns på internet.

Men det är viktigt att belysa även de reaktioner som försvarar dådet eftersom det i viss mån visar på komplexiteten i en attack mot HBTQIA-rörelsen eftersom den faktiskt inte accepteras av alla. Hur konstigt det än må låta är de här fundamentalisterna en del av samtalet och speglar en syn som vi måste förhålla oss till.

Överallt i världen möts sexuella minoriteter av hot och hat. Vi är inget undantag.

Under måndagsmorgonen berättade en programledare i radio X3M:s Succémorgon om sitt första besök på gayklubb. Hur kan kände att han inte behövde låtsas vara någon annan och hur hemskt det är att det här dådet som hittills har tagit 50 människoliv kommer att användas i politiskt syfte mot muslimer.

– Satans bög, sitt inte och snacka om hur bög du är i radion, var en av kommentarerna som programledaren fick.

Även i vårt närområde finns det en liten minoritet som anser sig ha rätt att bestämma över människors värde utifrån faktorer som sexuell identitet. Även i vårt samhälle kan en fruktansvärd massaker förringas eftersom en viss typ av människor drabbades.

Det visar på att vi har en lång väg kvar att vandra innan alla människor kan accepteras på lika villkor, att de accepteras just som människor och ingenting annat. Därför är det viktigt att vi fortsätter gå i Pride-tågen runt om i världen, att vi fortsätter visa vår solidaritet med människor som inte har samma möjligheter att leva upp till sin fulla potential. Och därför är det viktigt att vi lyfter på hatten och ger flankstöd till de modiga personer som vågar, orkar och kan stå på frontlinjen för alla människors lika rättigheter bara genom att stå upp för vem de är.

Redan under måndagen fick flera Prideparader i USA väpnat beskydd. Men de gick i alla fall. De gick för Orlando.

*Förkortningen står för Homo, Bi, Trans, Queer, Intersexuella och Asexuella.