DELA
Foto: Stefan Öhberg

Öppet brev från Åland

Finlands hantering av coronapandemin under sensommaren och följderna för Åland börjar snart anta orimliga proportioner.
Enbart debaclet om krav på karantän för kryssningsresenärer har nu snart pågått en månad – utan ett klart och tydligt besked.
När ska någon avgå?

Så sent som i förra veckan lovade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att frågan om karantän för kryssningsresenärer skulle klargöras ”inom några dagar”. I går eftermiddag fanns ännu inget besked.

Det här efter att samma minister på en presskonferens i början av augusti soloåkt och hotat med fängelse om man inte placerar sig i frivillig karantän efter en kryssning. Ett besked som på fem röda sekunder orsakade en rad avbokningar hos rederierna, åländska hotell och researrangörer.

Vem som ska fatta beslut har inte Krista Kiuru eller någon annan haft någon uppfattning om. Senaste budet är att det är en tjänstemannafråga. Den som lever får kanske se.

Förra veckan kom överraskande besked om lättare gränsregler för lokalbefolkningen i Tornedalen, som anses vara en så viktig gränsregion att den ska få en större frihet under ansvar. Grattis till Tornedalen!

Att Åland skulle anses vara en liknande gränsregion var förstås att begära för mycket.

Ålands landskapsregering och riksdagsledamot Mats Löfström har på olika sätt försökt peka på fakta, både vad gäller antalet coronafall, lokal testkapacitet och ekonomisk betydelse av de stränga inresevillkoren, men pratat för döva öron.

Fakta är att det rest in 22 804 personer till Åland under juli–augusti. Åland har haft ett (1) fall under samma tid. Det har inte rapporterats att någon smittats på en färja.

Enligt SPT:s artikel i dagens tidning menar en finländsk regeringskälla att det inte går att jämföra Åland med Tornedalen och det inte verkar beredas någon liknande lösning för Ålands del.

Landskapets representanter har gjort vad de kunnat. Lantrådet Veronica Thörnroos (C) har bjudit in statsminister Sanna Marin (SDP) till Åland, social- och hälsovårdsministern Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) har bjudit in Krista Kiuru och hela landskapsregeringen har satt sig ner och författat ett brev till Finlands regering.

Gott så, men hittills har ingen lyssnat med mer än ett svalt intresse.

I går eftermiddag trillade ett intressant mejl från landskapsförvaltningen in i Nyans mejlkorg. Statsrådet har bett landskapet om hjälp att samla ihop bland annat den åländska pressens ledare på temat självstyrelsen och relationen Åland–Finland.

Vi kan ta det på en gång, för statsrådets tid är dyr.

Åland känner sig mycket illa behandlat. Besvikelsen över hattandet fram och tillbaka, motstridiga besked och dövörat för den enorma ekonomiska påverkan som den långsamma beslutsgången orsakat är mycket stor.

Åland har länge varit en av de mer ekonomiskt framgångsrika regionerna i Finland, med låg arbetslöshet och hög sysselsättning. Åland har länge varit en mycket närande del av Finland – mer närande än andra regioner eftersom Åland, på grund av hur självstyrelsen finansierats, fått mindre skattepengar tillbaka än vad vi betalt in till statskassan.

Eftersom Åland till stor del livnär sig på sjöfart och turism har coronapandemin drabbat den åländska ekonomin mycket hårdare än den finländska. Åland har nu en historiskt hög arbetslöshet och så sent som i måndags tvingades den största privata arbetsgivaren på Åland, rederiet Viking Line, varsla ännu fler av sina anställda. Många riskerar sägas upp, efter att de redan har varit permitterade i flera månader.

Det här orsakar förstås kedjereaktioner för den åländska ekonomin, som ännu inte sett bottnen.

Finlands regerings sjabblande och nonchalans av Åland har en direkt inverkan på Ålands ekonomi.

Åland är van vid att bli styvmoderligt behandlat av Finland – det finns många historiska exempel och Åland fick mycket praktisk övning i att stå ut under regeringen Juha Sipilä (C).

Efter senaste riksdagsval när det blev en regering bestående av SFP, Gröna, VF, Centern och SDP var många väldigt glada, det lovade bättre tider. Just nu ligger regeringen Sanna Marin långt på minus.

Och till sist. Om statsrådet i fortsättning är intresserade av vad ålänningarna tycker är det säkert möjligt att få ett förmånligt prenumerationserbjudande på Nya Åland av vår prenumerationsavdelning. Numret är 018-528 458.

Det är samtidigt ett utmärkt tillfälle att i trygg miljö öva på svenskan.

Tack för ordet.