DELA
Foto: Jonas Edsvik

Omdömeslöst av näringsministern

Julfirandet i Sverige och det direktsända radioprogrammet var båda så viktiga att näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) valde att inte följa rekommendationerna om karantän.
Det är omdömeslöst och riskerar att undergräva allmänhetens goda vilja till att minska smittspridningen.

Näringsminister Fredrik Karlström valde att fira jul hos delar av sin familj i Sverige. Den 26 december kom han hem, fyra dagar senare började hans radiokanal Steel FM en dygnslång direktsändning där åtminstone 20 personer deltog.

Karlström säger till Nya Åland att han före, under och efter julfirandet har reflekterat över situationen och att han gjorde bedömningen att för familjerelationen var det bättre att de åkte än att de firade jul hemma. Och trots att landskapets rekommendationer säger att man ska vara i karantän i sju dagar och då inte gå till jobbet eller bjuda hem gäster så behövdes han under direktsändningen. Både familjen och jobbet var nödvändiga ting, därför bedömde han det lite som en arbetsresa.

Men att fira jul är inte en arbetsresa, näringsministern.

Det ska poängteras att Karlström inte har brutit mot någon lag. Ålänningar har rätt att resa till Sverige som ju inte har stängt sina gränser. Ålänningar har, liksom alla finländska medborgare, rätt att resa hem till Finland.

Det är signalvärdet som är av betydelse. Om landskapsregeringen inskränker i ålänningarnas rätt att träffa sina vänner och familjer (för allas bästa), och landskapsregeringens egna företrädare inte följer de bestämmelserna – varför ska då någon annan behöva göra det?

Väldigt många har gjort stora uppoffringar det senaste året. Många har vägt eventuella resor på guldvåg och tagit det obekväma beslutet att antingen avstå från att träffa sina nära och kära eller att sitta i karantän – till och med utan ekonomisk ersättning i vissa fall.

Om ålänningarna hade vetat att man helt enkelt kunde bestämma sig för att både familj och jobb nog är så viktiga att man inte behöver följa rekommendationerna, då hade nog betydligt flera firat jul med sina nära och kära i Sverige eller i andra länder och gått på jobb vid hemkomst.

Relationer är viktiga för alla människor. Arbete är en nödvändighet för många människor.

En annan aspekt som är problematisk är att Karlström inte meddelade de gäster som deltog i sändningen att han hade varit utomlands under de senaste dagarna. Han gjorde heller aldrig något covidtest. En del gäster hade kanske kommit ändå, men att inte ge gästerna chansen att själva besluta om risken var värd att ta är oansvarigt.

Enligt vad vi nu har lärt oss om covid-19 kan man smitta innan symtomen märks. Symtom kan dröja upp till mellan fem och tio dagar. Det betyder att Karlström, i ett värsta scenario, kunde ha befunnit sig precis i den period där symtomen ännu inte märktes men då han ändå hade smittat under tidpunkten för direktsändningen.

Karlström skriver på sin blogg att han i den stora lokalen där direktsändningen ägde rum kunde hålla avstånd och mest höll sig ”bakom datorer och kameror” men det krävs inte många minuters letande bland uppträdandena på kanalens Facebooksida för att hitta flera fall där Karlström är uppe på scenen tillsammans med artister ( i och för sig ibland bakom en kamera som han håller i sin hand) utan säkerhetsavstånd eller ansiktsmask.

Ingen sticker under stol med att Steel FM-hjälpen är av godo. Och Karlström behövde säkert vara på plats för att få ihop sändningen. Men då får man se till att inte resa dagarna innan, speciellt om man ska vara en förebild och en maktfaktor i det åländska samhället.

Vi måste kunna kräva att de som bestämmer också kan leva upp till förväntningarna de ställer på oss andra. Att strunta i reglerna undergräver legitimiteten för landskapsregeringens goda arbete med att begränsa smittspridningen.

Det är beklagligt.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp