DELA
Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli

Oacceptabel väntetid för ”snabbutredning”

I dag torsdag inleddes den ”snabbutredning” som ska kartlägga hur Finlands inreseregler påverkar Åland. Två veckor efter att man lovat att ”omedelbart” reda ut saken. Det är ett helt obegripligt agerande av riksregeringen.

För två veckor sedan godkändes det nya coronalagpaketet som bland annat innehåller bestämmelser om coronapass och inreserestriktioner i riksdagen. Efter det beslutade statsrådet om nya inresebestämmelser fram till årsskiftet. Resenärer från en lång rad länder undantas skyldighet att visa upp covidintyg eller testa sig vid inresa. Goda nyheter om du är på väg till Finland från Indien, Indonesien, Japan, Kina, Kuwait eller Macao. Tråkigare nyheter om du reser från Sverige, som trots en lägre incidens än Finland inte var med på listan över länder där kravet på test eller vaccinationsintyg undantas.

 

Det är dock inte huvudpoängen. Enligt grundlagsutskottet ska regeringen väga in betydelsen av öppna gränser för gränsregioner, som i norra Finland eller för Åland. Även Institutet för hälsa och välfärd, THL, tycker att pengarna kan användas på bättre sätt än hälsokontroller vid gränsen. Vaccinationstäckingen gör att incidens borde spela mindre roll i hur vi förhåller oss till pandemin.

Ändå valde familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att gå sin egen väg, med ett litet förbehåll.

 

”Omedelbart” lovade riksregeringen att reda ut saken efter att Ålands riksdagsledamot Mats Löfström uppmärksammat Justitiekanslern om att regeringen var på väg att ignorera grundlagsutskottets synpunkter. För att vara säker på att det inte råder någon förvirring betyder omedelbart något som händer genast, utan fördröjning. Direkt, akut, med detsamma. Ändå hände ingenting på två veckor. Dessutom borde saken vara rätt enkel att lösa: allt underlag finns. Det är bara att riva upp och ändra beslutet, och borde inte ta mer än några minuter att göra.

 

Den långa väntetiden är lika obegriplig som beslutet i sig. Det finns ingen orsak att Sverige inte ska få undantag, speciellt eftersom vissa delar av nord-Norge är rött på coronakartorna men ändå har specialregler. Det verkar som att så gott som alla är överens om att nyttan av hälsokontrollerna för inresa är liten. Men begränsningarna har stor betydelse för regioner som är beroende av resenärer.

Det är inte första gången ledarsidan tar upp det här ämnet, och säkert inte den sista. Men det är befogat att fråga sig var statsministern är?

Det är trots allt hon som är ytterst ansvarig för regeringens beslut.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp