DELA

Nya Åland ska vara en tidning som berör

Oberoende, orädd, omutbar.
Trogen, lyssnande, medkännande.
Men framför allt: berörande.
Välkommen till Nya Åland.
Som ny chefredaktör är det min skyldighet att, så här första dagen på jobbet, förklara mig en smula. Berätta vad jag vill att Din tidning ska stå för. Orden här ovan är sju ledord som jag vill ska vara de som styr hur vi gör tidning, hur vi uppträder och hur vi uppfattas av våra läsare.
Nya Åland är en modern tidning med en modern historia. För 30 år sedan reste sig ett antal journalister mot försök från deras tidnings ägare att styra det journalistiska innehållet i tidningen. I stället för att lydigt sitta fast i ledband valde de att starta sin egen tidning. Nya Åland. Fri, oberoende, granskande.
Vi får inte ta journalisters oberoende från ägare, myndigheter och andra makthavare för given. Det är en ständigt pågående kamp, och på Nya Åland ska vi ta den varje dag. Det är vår plikt och skyldighet som journalister.

Vi står stadigt på två grunder. Opinionsdelen och det redaktionella innehållet.
Ledarsidan, den opinionsbildande delen av tidningen, ska stå partipolitiskt obunden som en fyr för saklig, kritisk och rättfram debatt. Jag är mycket glad över att Nina Fellman fortsätter som ledarskribent för Nya Åland, vilket garanterar en fortsatt sammanhållen linje för Nyan i den härligt friska åländska debatten. Uppdraget består också i att skapa debatt, att beröra och uppröra. Men framför allt att stå för det som fastslagits redan i Nya Ålands bolagsordning:
“Ledaravdelningen skall förespråka demokrati, jämlikhet och utveckling av landskapet Ålands självstyrelse med beaktande dess historiskt betingade särställning och minoritetsskyddet för enspråkig svenskhet”.
Det andra ben vi står på är den framgångsrika redaktionen. Den står fri från ledarsidans åsikter och ställningstaganden i debatten. Redaktionellt är det vår uppgift att kritiskt granska makten i ålänningarnas ställe. Att vara megafonen för läsarnas frågor, att inkräva svar i Ert namn. Ingen fråga är för stor, och ingen fråga är för liten. Nya Åland står på läsarens sida. Utan läsare är vi ingenting och har inget uppdrag.

Jag vill gärna återvända till mina inledande ord.
Oberoende innebär att vi inte låter någon påverka vår journalistiska bedömning.
Orädd innebär att vi inte backar för att ställa frågor, även om det är obekvämt.
Omutbar innebär att vi inte nöjer oss med floskler och undanglidande svar. Vi vill veta!
Trogen innebär att vi är trogna våra ideal, ett starkt Åland präglat av självstyrelsen, och demilitariseringen, men också strävan efter ett jämställt samhälle med en vital demokrati och ett rättssamhälle som bedömer människor efter lagen och inget annat.
Trogen betyder också att vi aldrig sviker våra uppdragsgivare, läsarna, vilket leder mig vidare till:
Lyssnande. Nya Åland ska synas på Åland, för syns vi är vi tillgängliga, och är vi tillgängliga kan vi lyssna. Vi vill veta vad Du tycker, vad Du vill att vi ska skriva om och vad som är viktigt för Dig.
Medkännande ska genomsyra hela verksamheten. Man kan göra tidning med hur mycket hjärna som helst, men är inte hjärtat med betyder allt det andra så mycket mindre.
Slutligen har vi berörande, och här kommer mitt allra viktigaste löfte till Dig:

Nya Åland ska vara en tidning som berör. I vissa fall kommer du säkert inte att hålla med oss och bli upprörd. Ibland kommer vi att berätta historier som gör dig sorgsen, ofta kommer du bli glad, kanske också någon gång förbannad. I alla dessa fall har vi berört, och det är när tidningen berör den blir viktig.
Vi ska jobba hårt varje dag för att Du ska känna att det här är Din tidning.
Om Du har synpunkter, tips eller frågor, tveka inte att mejla mig på jonas.bladh@nyan.ax. Jag kan inte garantera att vi kommer ta upp allt i tidningen, men jag kommer att lyssna.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax