DELA
Foto: Jonas Edsvik
Peter Lundbergs största ögonblick – hittills – som tränare. Det är söndagen den 23 oktober 2016 och IFK Mariehamn har säkrat det historiska guldet i Veikkausligan.

Ny utmaning för ”Lundis” – ny utmaning för IFK

När Peter Lundberg nu lämnar tränarbänken står IFK Mariehamn inför en fråga klubben inte har behövt ställa sig på 18 år: vem ska träna laget nästa säsong?

I en föränderlig fotbollsvärld brukar fotbollsspelare och -tränare få nöja sig med korta anställningsförhållanden. Där jakten på snabba resultat ofta kräver personalförändringar, oavsett om de är lyckade eller inte, skulle Peter Lundberg bli IFK Mariehamns nya konstant efter Pekka Lyyski.

När Lyyski lämnade uppdraget som IFK:s tränare efter 14 år vid rodret var han den tränare som innehaft sin post tredje längst av de europeiska ligatränarna. Då hade Lundberg redan gått vid Lyyskis sida i fyra år som assisterande. Klubben visade att man trodde på ”Lundis” när en lösning med Kari Virtanen snickrades ihop för att kunna ge hemmasonen huvudtränarjobbet trots att han saknade den licens som krävs för att ensam få leda ett lag i högsta divisionen.

”Lundis” kommer ur den grönvita myllan. Som spelare var han med och tog IFK Mariehamn till ligan 2004. Som huvudtränare har han lett laget till ett ligaguld och ett cupsilver, han kan också lägga ett Europa League-kval, ett Champions League-kval på sitt CV förutom ett ligacupguld och ett Europa League-kval som assisterande tränare. När Lundberg nu tackar för sig i ”grönvitt” måste man summera hans tid i laget som den mest framgångsrika i klubbens 100-åriga historia.

Klubbens vision under lång tid har varit att fungera som en språngbräda för unga spelare som försöker ta klivet ut i fotbollsvärlden. Några lyckade exempel är Petteri Forsell, Paulus Arajuuri och Otso Virtanen som gick vidare från IFK till större utmaningar. Nu har klubben även lyckats med en tränarexport, som visserligen inte ger laget några pengar, men som ändå är en fjäder i hatten för en lyckad satsning.

– Det är stort och något vi gläds med Lundis. Å andra sidan är ju Lundis oerhört uppskattad som huvudtränare och en tränare vi gärna hade fortsatt samarbeta med ytterligare många år som lagets ledare, skriver klubbdirektör Peter Mattsson i pressmeddelandet

Trots att klubben säkert hade önskat sig en annan utgång ska man komma ihåg att Lundberg har varit en närvaro i tränarstaben i åtta säsonger. Det är inte många tränare i ligan som har stannat i ett lag så länge.

Lundberg lämnar IFK Mariehamn efter säsongen för att ta över Finlands U-19 landslag. I honom får bollförbundet en professionell och stabil tränare, det känns som en lyckad matchning.

Flytten skapar dock ett nytt läge för IFK Mariehamn som egentligen inte har behövt rekrytera en huvudtränare på 18 år.

Under klubbens mest framgångsrika år har klubbdirektören alltid betonat kontinuiteten som en viktig framgångsfaktor. Kontinuitet är inte ett ord som borde kunna förknippas med toppfotboll, bara i finska ligan har fem tränare (totalt tolv lag i ligan) lämnat sina uppdrag bara under den här säsongen.

Även om IFK de senaste säsongerna har haft en större omsättning på spelare än under de mest framgångsrika åren har kontinuiteten varit stark på tränarbänken. Nu är frågan om klubben försöker hitta en tränare med en stark Ålandskoppling för att bygga vidare på den långa traditionen eller om man satsar på en tränare med erfarenhet av att träna på liganivå. Även om man inte kan välja och vraka ur ett gigantiskt utbud så kommer den nya tränaren ha ett signalvärde.

Blir det en tränare som signalerar klubbens familjära ställning, en tränare som kan Åland och kan språket – eller blir det en tränare som kommer med stjärnglans och stora visioner?

Det får tiden utvisa.