DELA
Foto: Wikimedia Commons/Chales Levy

Ny upprustning väcker oro

Det bästa sättet att minska närvaron av kärnvapen i världen är att de fem länder som har dem förbinder sig till en nedrustning.

Det ser allt svårare ut i nuläget.
Så sent som i somras skrev 122 länder under en konvention vars mål är att avveckla alla kärnvapen som finns i dag. Konventionen ska begränsa utökningen av kärnvapen så att inget annat land förutom Storbritannien, Ryssland, USA, Frankrike och Kina – de fem länder som för närvarande har kärnvapen – ska skaffa dem. Och de fem länderna ska fortsätta nedrustningsarbetet.

Tack vare ihärdig diplomati har kalla krigets rekordnivåer på cirka 70 000 kärnvapen minskats till cirka 15 000. Länder som Sydafrika, Ukraina, Vitryssland och Kazakstan har redan gjort sig av med sina kärnvapen. Men nu upplever många att risken för ett kärnvapenkrig kommer allt närmare.

Riktigt så illa tycks det inte vara än.

Men Nordkorea har trappat upp sina kärnvapentester. Så sent som i slutet av förra veckan utförde Nordkorea tester av vad som nu tros vara landets hittills kraftigaste missil.

Nordkorea är i dag det enda landet som utför tester och inom några år kommer landet att vara en kärnvapenmakt, enligt Johan Rydqvist på totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.

Men att starta krig är enligt de flesta bedömare inte målsättningen för Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Det handlar snarare om att skydda Kim-dynastin i Nordkorea, vilket USA upplevs vara det största hotet emot. Att markera mot USA hjälper också honom att stärka positionerna inom det egna landet.

Kim-dynastin behåller än så länge status quo i området där Japan och Sydkorea stöds av USA och där Kina agerar vågmästare. Kina har hittills underminerat betydande ekonomiska sanktioner mot Nordkorea.

Dels för att 90 procent av Nordkoreas handel görs med Kina men också för risken att en kollapsad diktatur ger de västvänliga krafterna ett ökat inflytande.

FN har hittills arbetat med sanktioner, men utan Kinas fulla stöd blir sanktionerna uddlösa. Risken är nu i stället att två instabila ledare fortsätter provocera varandra.

Donald Trump verkar ha bestämt sig för att möta de allt mer frekventa testerna med att trappa upp retoriken. Tidigare i sommar hotade han med eld och vrede vilket kan ha lett till flera prover. När världens ledare i dag fördömer Nordkorea och FN:s säkerhetsråd sammanträder på ett extrainsatt möte meddelar samtidigt Nordkorea att ytterligare test planeras.

Än så länge tror de flesta experter att Nordkorea inte klarar av att attackera USA:s fastland. Däremot finns ön Guam där en amerikansk militärbas ligger inom räckhåll. De med USA allierade länderna Sydkorea och Japan är också inom räckhåll för attacker, även om det råder delade meningar hur utvecklat diktaturens kärnvapenprogram är.

Det verkar inte troligt att världens kärnvapenmakter skulle vara beredda att närma sig konventionen som ska ligga till grund för att utrota kärnvapnen. Ingen av dem undertecknade heller konventionen i somras.

Kärnvapenfrågan borde redan vara avgjord. Det finns ingen som tjänar på den ömsesidiga massförstörelse som sådana vapen hotar med. Och under kalla kriget verkar det åtminstone i de flesta perioder ha funnits en förståelse för konsekvenserna av att använda ett sådant vapen.

I dagsläget känns det mer som en tjurfäktning där vi åtminstone får hoppas att både tjuren och matadoren tröttnar på att stirra varandra i vitögat och går hem till sitt.