DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu ska det städas i sophanteringen

När du köper ny TV, tandborste eller en burk krossade tomater, ingår det då i priset en liten summa för återvinning av förpackningen? Kanske, kanske inte. Men när du hemma sorterar förpackningen så betalar du i vilket fall som helst för att få den borttransporterad.

Det här ska det nu bli ordning på genom att lägga ner Proans olagliga verksamhet, har landskapsregeringen beslutat. Det är inte du eller din kommun som ska betala för att förpackningar återvinns, det är producenten.

Att Åland håller sig med en olaglig verksamhet – olaglig på så sätt att producenterna inte vill ta sitt ansvar och framförallt inte kostnaderna – har varit den enda möjliga utvägen när landskapet inte har ställt krav på näringslivet. Hur hade det sett ut om ingen hade samlat in plast, papper, glas, metall och kartong?

Det gjordes ett försök för 15 (?) år sen att få till stånd en producentorganisation för ändamålet, det var starten på Proans. Men den ena efter den andra hoppade av i rask takt och till slut blev det Mise som tvingades ta hand om organisationen. Så har det sett ut sen dess. Mise har försökt bli av med ansvaret, har i flera år försökt sälja Proans, men av någon anledning har ingen köpare dykt upp.

För två år sen väcktes diskussion om frågan. Det rådde enighet om att det åländska systemet inte ser ut som lagen kräver. Men något svar på hur problemet skulle lösas fanns inte då.

Ålands näringsliv med vd Jan-Erik Rask i spetsen förde diskussioner med producentorganisationen Rinki på rikssidan om samarbete, men efter det har inget hörts. Det stora problemet då var att den åländska lagen avvek så mycket från den finländska att det var svårt att få till en samordning.

I samma sammanhang hoppades Proans vd Tomas Boedeker att han skulle vara arbetslös om ett år, det vill säga att frågan kunde lösas snabbt. Det här var våren 2021. Ån så länge sitter han kvar.

Varför man i tiden gick in för en egen åländsk lag om hanteringen kan bara politikerna svara på. Från det hållet hörs inte mycket, annat än att det nu ska bli slut på ”olagligheterna” Olagligheter som landskapsregeringen bär ansvar för.

Och vi konsumenter, vad gör vi om vi efter årsskiftet får lägga enbart brännbart och bioavfall i tunnan? Hur gör man på Vårdö, som inte hör till Mise? Där har man sedan årsskiftet inte tagit emot kartong, plast och papper.

När det på Åland blev lag på att vi skulle betala för att bli av med vårt avfall fanns det motstånd, som alltid när det gäller pengar. En skärgårdsbo vägrade betala, det fanns inget avfall att hämta från gården. Han hade samlat allt i en tom lada! Ska det bli så för oss alla, att vi ska samla papper, plast, glas, metall, kartong och kanske litet annat också i de lador, som vi inte har?

Så blir det självfallet inte. Systemet för insamling finns och fungerar. Vad det handlar om är att få de enligt lagen ansvariga att betala hanteringen. Det är inte konsumenterna och kommunerna som ska stå för kostnaderna.

En fråga som möjligen dyker upp någonstans, ersättning? När nu konsumenterna och kommunerna i åratal har betalat för något som borde ha betalats av någon annan, kan man då se fram emot en återbetalning? Och från vem, i så fall? Knappast från producenterna, som ju har fått frisedel. Så det måste bli från landskapet. Vågar man hoppas på det?