DELA

Nu måste den tysta medborgaren vakna

I gårdagens Nya Åland berättade kansliminister Nina Fellman om de anonyma hoten mot henne.

Förra veckan sparkades en ung man ihjäl av nazister på öppen gata i vårt lands huvudstad. Ja, detta år, 2016, i vårt land. Av nazister.
Skulle man vara religiöst lagd skulle man kanske utropa att apokalypsen är nära.

Men då är det dags att sluta tro att en allsmäktig Gud kommer att ställa saker och ting till rätta.

Hot och hat sprider sig som en löpeld genom vårt samhälle.

Anonyma hot på sociala medier, nazister som åter får trampa på vårt lands gator, folk som klickar på det arga ansiktet på Facebook när nyheter om flyktingar som fått en trygg hemvist på Åland kablas ut.

Skulle man vara naiv skulle man tro att det sistnämnda beror på att klickarna är ledsna att flyktingarna inte flyttade till deras hemkommun.

Det sorgliga är att det finns sådant hat, vare sig det är under eget namn eller anonymt. Arg kan vem som helst bli, men det går över för de flesta. Sedan finns det några med en sådan ilska inom sig att den måste få gå ut över andra. Då kan man passa på att skicka ett hatiskt meddelande till en lycklig människa för att få tillfredsställelsen i att se leendet dö ut. Man kan hitta andra lika arga och sparka och slå omkring sig utan en enda vettig orsak. Eller så kan man missunna andra människor ett tryggt hem och varma medmänniskor.

Det är den tysta medborgaren, som inte ropar nej eller tar strid för det medmänskliga i samhället, som sopar banan för nättrollen, nazisterna och främlingsfientligheten. Majoriteten av Ålands befolkning och av Finlands befolkning skulle aldrig skriva sådana saker till en medmänniska som någon skriver till Nina Fellman. De skulle inte heller dra upp de sunkiga, hatiska ideologierna som vi trodde begravdes med de tyska nazisterna efter andra världskriget. Och majoriteten välkomnar nya människor till sitt samhälle, oberoende varifrån de kommer. Nu måste den majoriteten vakna och högljutt visa motstånd mot hoten och hatet. Fyll internet och våra gator med kärlek och medmänsklighet.