DELA

Nu bygger Nyan vidare för framtiden

Man kan möta konkurrens på två sätt. Man kan sitta still i båten, och man kan ta fajten.
Vi väljer det senare.
Nu gör vi nästa drag.
Så enkel är förklaringen.
Lördagen den 17 mars kommer Nya Ålands första lördagstidning ut. Vi tycker det passar bra dagen före riksdagsvalet, och en hel månad före tidningen Åland aviserat sin lördagstidning.
Självklart gör vi det för att möta konkurrensen, fattas bara annat.

Ekonomiskt är det förstås varken huvud eller fötter i att ett samhälle med drygt 27.000 människor bär två tidningar, än mindre två sexdagarstidningar.
Å andra sidan, så har det ju alltid varit för oss på Nyan. Det har aldrig gått – egentligen – och ändå har vi funnits i snart 26 år. Vi har gett stora, rika, etablerade tidningen Åland en match, och vilken match det har varit!
Bristen på pengar har varit konstant, men den har vi mött genom att vara kreativa och sparsamma, snabba och nyskapande.

Under de senaste fem åren har det gått bra för Nya Åland. På 2000-talet har skillnaden i upplaga minskat med nära 1.500 exemplar. Beslutet att gå över till morgontidning var för oss en satsning framåt, på något nytt, något som vi verkligen trodde på, då för sju år sedan.
Tidningen Åland följer efter för att de är tvungna, för att Posten på Åland aviserat stora prishöjningar på distributionen. Inget mer att säga om det, det gör ju att vi också sparar pengar.
Och lördagstidningen, den kom för att ge konkurrenten en fördel och dölja det faktum att man nu fick krypa till korset och acceptera en utgivningstid som det tidigare sagts mycket spydigt om. Är det någon som längre minns att det är på dagen det händer?

Vi har funderat på det nya konkurrensläget. Vi har vridit och vänt på det hela. Ska vi göra något annat, ska vi göra inget, ska vi vänta och se? Hela tiden fullt medvetna om att en lördagstidning inte är något man lätt räknar hem, hur man än räknar.
Tidningen Åland kom med ett starkt drag och då gällde det att snabbt hitta ett lika starkt motdrag. Skillnaden denna gång, från alla andra gånger i Nyans historia, är att vi har ägare med pengar, som ställer upp för oss.

Med personalens uttalade vilja att möta konkurrensen på lika villkor, och med stödet från våra ägare att ta upp kampen, så snör vi nu på oss handskarna.
Från och med den 17 mars ska vi ge Ålands befolkning den bästa måndagstidningen, den bästa tisdagstidningen, den bästa onsdagstidningen, den bästa torsdagstidningen, den bästa fredagstidningen och den bästa lördagstidningen som finns.
Vårt mål är att vara så bra att ni, kära läsare, helt enkelt inte klarar er utan Nya Åland.

NINA FELLMAN