DELA

När ”vännen” kapar kontot

De sociala medierna har för många – kanske de flesta – av oss blivit en primär kommunikationskanal. Men våra nya ledningar är oskyddade och utgör enorma hot mot våra privatliv. Vilket ansvar har den nya tidens operatörer?

Inte överraskande har Jonas Wilén en mycket stor skara följare på Instagram. Han är trots allt en av Ålands folkkäraste konstnärer, och som sådan är han dessutom hänvisad till sociala medier mer än de flesta. I nutiden är det ju så man kommunicerar med sin publik.

Så han hade ingen anledning att ana oråd när ett av fansen på ett trovärdigt sätt bad honom om hjälp och skickade en länk på ”problemet”. Wilén klickade på länken – och kaninhålet slukade honom.

För fanset var en bedragare som på mindre än tjugo sekunder kapade Wiléns konto. Det dröjde inte länge förrän alla hans följare fick personligt formulerade budskap från ”Jonas Wilén” med erbjudanden om bitcoin-affärer och liknande.

Instagram och Facebook bygger på att användarna nätverkar så flitigt som möjligt. Det är omöjligt att hålla koll på vilka alla ens ”vänner” på Facebook verkligen är – det är rent av en del av affärsmodellen. Det går därför inte att beskriva Wiléns klickande på länken som ett misstag eller ett olycksfall i arbetet (bedragaren hade ju lyckats bli ”vän” med flera av Wiléns verkliga bekanta). Han betedde sig bara som man ska. Ändå gick det som det gick.

Det är som om hans dator plötsligt hade gett honom en livsfarlig elektrisk stöt.

Detta är verkligheten för fler och fler av oss. Vi tvingas in i digitala fållor av marknadskrafter som inte gitter ta ett jota ansvar för sina system. När Jonas Wilén försökte kontakta Instagrams kundtjänst upptäckte han att den inte fanns. Allt som stod honom till buds var enfaldiga Hjälpsidor, alltmedan kaparen gick vidare och försökte ta över även hans Facebookkonto.

Problemet är för övrigt inte beränsat bara till sociala medier – banker och myndigheter försöker tvinga över oss till de digitala verktygen vare sig vi vill eller inte, vilket lämnar särskilt de äldre skyddslösa när angreppen kommer. Och sedan säger de att det är offren som ”förfarit oaktsamt” när deras uppgifter stulits och kontona är länsade!

Men de sociala mediernas ägare är ojämförligt sämst på ansvarstagande. Deras produkter lockar ur oss alla våra hemligheter vilket gör oss till värnlösa måltavlor när våra konton sedan kapas. Vår samtid är troligen en veritabel guldrusch för utpressare och de som byggde systemen som gjort detta möjligt har inte ens en telefonsvarare.

Det ska komma en tid då EU kräver ett strikt ansvar av Meta och de andra mediajättarna. Man hoppas den kommer snart.