DELA

När internetkulturen mötte aktiebörsen

Den stundtals anarkistiska yran på internets chatforum och sociala kanaler har nått världens aktiebörser.Är det kul, uppmuntrande eller direkt farligt för världsekonomin? Antagligen alla tre.

Förra veckan hände något närmast övernaturligt med telekombolaget Nokia på den amerikanska börsen. På några få dagar nästan fördubblades aktiernas värde – utan någon synbar orsak.

”Vi känner inte till någon anledning till den senaste tidens ökade handel med våra aktier och det finns inga oredovisade skäl för det”, skrev företagets kommunikationschef Katja Antila i ett kort pressmeddelande den 27 januari.

Det är ganska sällan företag går ut och försäkrar att det inte finns några skäl till att de stiger i värde. Och när de gör det finns det orsak för världens pensionssparare att oroa sig.

 

Det började med GameStop, en klunkig kedja videospelbutiker i USA. Företaget är själva sinnebilden för en nästan avsomnad retailkultur, från den tid då unga människor fortfarande fysiskt gick till en butik för att köpa ett spel på en DVD-skiva till sin spelkonsol. Att inte GameStop, likt forna tiders skivbutiker, lagt näsan i vädret för länge sedan är en dyster vittnesbörd till de fortfarande låga uppkopplingshastigheterna i USA.

Så förra året bestämde sig två stora värdepappersfonder för att spekulera i att GameStops aktier snart skulle rasa. Förfarandet kallas blankning och är välbekant för alla som sett filmen ”The Big Short” – fonderna lånade GameStopaktier och sålde dem i förhoppningen att de skulle sjunka i värde ytterligare.

Varför? Därför att de aktier fonderna sedan måste köpa tillbaka till utlånarna då skulle kosta mindre. Resultatet: fet vinst för blankarna.

Där kom internetanarkisterna in i bilden. Mängder med små privatinvesterare bestämde sig för att istället KÖPA GameStopaktier för att driva upp kursen och på så vis jävlas med storfinansen.

Med samordning på sajten/chatforumet Reddit förenade man sina klena resurser till en jättemuskel som drev upp GameStops värde med, som mest, 2 600 procent. Katastrofen hotade de två fonderna (den ena sägs ha förlorat 30 procent av sitt mångmiljardvärde): nu kostade ju aktierna de förbundit sig att återanskaffa till utlånarna astronomiskt mycket mera!

De små privata investerarna tyckte det var helfestligt, förstås. Den lille mannen lyckades fälla Wall Street. Många fann det svårt att inte sympatisera med denna gräsrotsrevolt, uppmuntrad på Twitter av alla från porrstjärnan Mia Khalifa till Elon Musk. Inte undra på att Demokraternas kronprinsessa Alexandria Ocasio-Cortez snabbt förkunnade sitt stöd för rörelsen.

 

Hade anarkoinvesterarna (vars onlinekultur är förvillande likt trollvärlden, med vriden humor och galna memes) nöjt sig med att dopa de amerikanska aktiekurserna på obetydliga spel- och biografkedjor hade resten av finansvärlden kanske inte oroat sig över hövan. Men sedan kom turen till Nokia och larmsignalerna började ljuda.

Av olika, tämligen obegripliga skäl, fortsatte anarkisterna på Reddit sina räder mot blankarna och de andra stora investerarna genom att manipulera det finska telekomföretagets värde. Förståsigpåarna skakar alltjämt på huvudet.

Förra veckan varnade finansanalysföretaget Bloomberg skarpt för konsekvenserna av det nya fenomenet. Man påpekade att okynneshaussning av aktier lätt leder till att de uppblåsta värdepappren sedan faller lika abrupt i värde (vilket sedan hände Nokia). Ingen investerare är road av dylikt: risken är uppenbar för jättebubblor och ökade svårigheter både med att beräkna det faktiska värdet på företag och att förutsäga deras börsutveckling.

 

Det kan tyckas ett obskyrt ämne för en ledare i en åländsk dagstidning, detta. Men om småinvesterare samordnar sig på nätet, för att på ibland irrationella eller rent av nihilistiska grunder sabba världens ekonomiska stabilitet, då är det en angelägenhet för alla som hoppas på en framtida pension.

För när aktiehandlarna till sina drivkrafter och beteenden börjar likna QAnon-anhängare i shamanhorn och coyoteskinn, då kanske det bästa investeringstipset är guldtackor och ett rejält lager med konserver …

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp